Ο υπάλληλος-φάντασμα στην Ισπανία: Πώς ένας άνδρας κατάφερε να… «εξαφανιστεί» από τη δουλειά για 6 χρόνια χωρίς να τον πάρει κανείς χαμπάρι
Θα μπορούσε να είναι σενάριο για ισπανική κωμική σειρά – όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή ιστορία. Ένας Ισπανός δημόσιος υπάλληλος κατάφερε το απίστευτο: να απουσιάζει από τη δουλειά του επί έξι ολόκληρα χρόνια χωρίς να το καταλάβει κανείς. Και όλα αυτά… μέχρι να του δώσουν βραβείο για τη “συνεισφορά” του.
Πώς έγινε το λάθος
Ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, Χοακίν Γκαρθία, ήταν μηχανικός σε εταιρεία ύδρευσης στην πόλη Κάντιθ. Η δουλειά του ήταν να επιβλέπει μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Όμως, όπως αποδείχθηκε, για χρόνια… δεν την είδε ούτε απ’ έξω.
Το απόλυτο γραφειοκρατικό μπέρδεμα προέκυψε ανάμεσα σε δύο φορείς: το δημοτικό συμβούλιο και το διοικητικό συμβούλιο ύδρευσης. Ο ένας νόμιζε πως ο Γκαρθία εργαζόταν για τον άλλον, και το αντίστροφο. Έτσι, κανείς δεν τον αναζήτησε.
Εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση στο έπακρο
Αντί να αναφέρει την κατάσταση ή να ζητήσει διευκρινίσεις, ο Χοακίν επέλεξε να “εξαφανιστεί” διακριτικά από το γραφείο του και να συνεχίσει να πληρώνεται κανονικά. Όπως δήλωσαν πρώην συνάδελφοί του, δεν τον είχαν δει για χρόνια!
Κι ενώ απολάμβανε την… απουσία του, αφιέρωνε τον χρόνο του στα χόμπι του. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ασχολούνταν με τη φιλοσοφία, διάβαζε και ζούσε μάλλον έναν ήσυχο, ελεύθερο βίο – εις βάρος του ισπανικού Δημοσίου.
Το μυστικό αποκαλύφθηκε με τον πιο απρόσμενο τρόπο
Όπως σε κάθε καλή ιστορία, έτσι κι εδώ, όλα ήρθαν στο φως από μια εντελώς ειρωνική σύμπτωση: του απένειμαν τιμητικό βραβείο για την 20ετή προσφορά του στην εταιρεία.
Και τότε, όλα κατέρρευσαν.
Ένας υπάλληλος, με γραφείο κοντά στον Γκαρθία, αναρωτήθηκε: «Μα αυτός δεν έχει εμφανιστεί εδώ και χρόνια… ζει ακόμα; Δουλεύει ακόμα;». Από εκεί ξεκίνησε η αλυσίδα αποκαλύψεων.
Η στιγμή της αμηχανίας
Όταν επικοινώνησαν μαζί του για να του δώσουν το βραβείο, ο Γκαρθία δεν ήξερε τι να πει. Δεν προσπάθησε καν να αρνηθεί ότι είχε χρόνια να εμφανιστεί στο πόστο του.
Ο συνάδελφος που ξεκίνησε την αποκάλυψη, δήλωσε στην ισπανική El Mundo: «Πίστευα ότι είχε φύγει από την υπηρεσία ή είχε συνταξιοδοτηθεί. Δεν είχα ιδέα ότι ακόμα πληρώνεται κανονικά».
Η δικαιολογία του δεν έπεισε το δικαστήριο
Όπως ήταν αναμενόμενο, η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Ο Χοακίν προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του λέγοντας ότι:
-
Δεχόταν μπούλινγκ λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων της οικογένειάς του.
-
Είχε επιστρέψει στη δουλειά σε “εναλλακτικές ώρες”.
-
Η ευθύνη δεν ήταν δική του, αλλά των προϊσταμένων του.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν συγκινήθηκε από τους ισχυρισμούς του. Έκρινε ότι δεν είχε προσφέρει απολύτως τίποτα στην εργασία του για τουλάχιστον έξι χρόνια, και ότι εισέπραττε αδικαιολόγητα μισθό.
Η ποινή που του επιβλήθηκε
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να του επιβληθεί πρόστιμο 21.000 λιρών – ποσό που αντιστοιχεί σε έναν χρόνο μισθού, με φόρους. Ένα είδος… “εκπαιδευτικού προστίμου” που όμως φαντάζει μικρό μπροστά στα έξι χρόνια απουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκαρθία είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οπότε η ποινή δεν είχε άμεση επίπτωση στην καριέρα του – μόνο στο πορτοφόλι του.
Ο «υπάλληλος-φάντασμα» έγινε viral
Φυσικά, αυτή η απίστευτη ιστορία δεν μπορούσε να μείνει τοπική. Τα διεθνή μέσα έσπευσαν να αναδείξουν την υπόθεση του «υπαλλήλου-φάντασμα» που κατάφερε να αποδράσει από τη ρουτίνα της δουλειάς για έξι χρόνια.
Στο Twitter και στο TikTok, χρήστες από όλο τον κόσμο αποθέωσαν (ή… κατέκριναν) την “τέχνη του να κάνεις το απόλυτο τίποτα”, ενώ οι memes έπεσαν βροχή. «Ήρωας των λουφαδόρων» τον αποκάλεσαν πολλοί.
Τι μας διδάσκει η ιστορία αυτή;
Πέρα από το χιούμορ και την απίθανη τροπή, η υπόθεση αυτή φωτίζει με έντονο τρόπο τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης – όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά παγκοσμίως.
Μας δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν η γραφειοκρατία δεν ελέγχεται, όταν η διαφάνεια απουσιάζει και όταν κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τον έλεγχο του ανθρώπινου δυναμικού.
Ίσως τελικά, ο Γκαρθία να ήταν απλώς το αποτέλεσμα ενός συστήματος που τον ξέχασε. Και αυτό, από μόνο του, λέει πολλά.