Γιατί τα παράθυρα στα πλοία είναι στρογγυλά; Η απάντηση δεν είναι αυτό που νομίζετε!
Αν είστε από εκείνους που πίστευαν ότι τα στρογγυλά παράθυρα στα πλοία είναι απλώς θέμα design ή ναυτικής αισθητικής, ήρθε η ώρα να σας διαψεύσουμε ευχάριστα. Η αλήθεια είναι πολύ πιο πρακτική – και επιστημονική – απ’ όσο φαντάζεστε. Και η απάντηση έχει να κάνει με κάτι που ίσως δεν σας περνά ποτέ από το μυαλό: τη… φυσική.
Όχι, δεν είναι για ομορφιά
Η πρώτη αντίδραση των περισσότερων είναι: «Καλά, για το στιλ τα κάνουν έτσι». Όμως όχι. Κανείς δεν ξύπνησε ένα πρωί και είπε “ας βάλουμε στρογγυλά φινιστρίνια γιατί δείχνουν ωραία”. Όλα ξεκινούν από την ανάγκη για ασφάλεια και αντοχή μέσα στο νερό – και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Το μυστικό κρύβεται στη φυσική
Κάθε πλοίο, είτε πρόκειται για πολυτελές κρουαζιερόπλοιο είτε για απλό εμπορικό, δέχεται συνεχώς πίεση από τα κύματα και την κίνηση. Αν ανοίξεις τρύπες (aka παράθυρα) στο σκαρί, αυτές γίνονται αυτομάτως “αδύνατα σημεία”. Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η γεωμετρία.
Ένα τετράγωνο παράθυρο έχει γωνίες. Και αυτές οι γωνίες είναι οι πρώτες που δέχονται τη μεγαλύτερη καταπόνηση. Όσο η θάλασσα “χτυπά”, η πίεση συγκεντρώνεται στις γωνίες και προκαλεί φθορά, ακόμα και ρωγμές με την πάροδο του χρόνου.
Τα στρογγυλά παράθυρα (ή καλύτερα, κυκλικά φινιστρίνια) δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Κατανέμουν την πίεση ομοιόμορφα σε όλο το σχήμα τους, κάτι που τα κάνει πολύ πιο ασφαλή και ανθεκτικά. Με απλά λόγια, δεν έχουν αδύναμα σημεία.
Κι όμως, ισχύει και στα αεροπλάνα
Αν το καλοσκεφτείτε, δεν είναι μόνο τα πλοία που χρησιμοποιούν στρογγυλά παράθυρα. Το ίδιο ισχύει και στα αεροπλάνα, τα υποβρύχια, ακόμα και στα διαστημόπλοια. Ο λόγος είναι ακριβώς ο ίδιος: η πίεση.
Όταν βρίσκεσαι σε ένα μεταφορικό μέσο που κινείται σε ακραίες συνθήκες – είτε στο νερό, είτε στον αέρα – η φυσική λέει “όχι γωνίες!”. Ένα στρογγυλό άνοιγμα αντέχει περισσότερο, δεν «σπάει» τόσο εύκολα και εξασφαλίζει ότι δεν θα έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Δεν ήταν ιδέα κάποιου… λάτρη της στρογγυλάδας
Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά όχι, δεν υπήρξε ποτέ κάποιος «Σύνδεσμος Αμετανόητων Φίλων Στρογγυλάδας» που επέβαλε αυτή την τάση. Όλα προέρχονται από την ανάγκη να κατασκευάζονται ασφαλή και ανθεκτικά μέσα.
Είναι εντυπωσιακό πώς η επιστήμη καθορίζει ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια στον σχεδιασμό τέτοιων μέσων μεταφοράς. Και σίγουρα, την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε από το φινιστρίνι ενός πλοίου, θα ξέρετε ακριβώς γιατί είναι έτσι.
Και γιατί όχι τετράγωνα, αλήθεια;
Για να καταλάβουμε καλύτερα το γιατί, φανταστείτε το εξής απλό: έχετε ένα κομμάτι χαρτί και κόβετε πάνω του έναν τετράγωνο και έναν κυκλικό “παράθυρο”. Ποιο από τα δύο θα σκιστεί πρώτο όταν αρχίσετε να το τραβάτε ή να του ασκείτε πίεση;
Ακριβώς. Το τετράγωνο. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στα μεταλλικά σκαριά των πλοίων.
Μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά
Είναι φοβερό πώς κάτι που δεν του δίνουμε σημασία – ένα τόσο απλό πράγμα όπως το σχήμα ενός παραθύρου – παίζει τόσο κρίσιμο ρόλο στην ασφάλειά μας. Κι όμως, αυτές οι “λεπτομέρειες” είναι που κρατούν εκατομμύρια επιβάτες ασφαλείς κάθε χρόνο στις θάλασσες.
Το μάθημα της ημέρας;
Ποτέ μην υποτιμάτε τις μικρές λεπτομέρειες που “κρύβει” η μηχανική και η φυσική. Δεν έχουν όλες οι κατασκευές μόνο “φωτογένεια”. Πίσω από κάθε σχήμα, κάθε υλικό, κάθε επιλογή, κρύβεται μελέτη, εμπειρία και –κυρίως– λογική.
Μικρές πληροφορίες που σας κάνουν πιο «ψαγμένους»
– Τα στρογγυλά παράθυρα ονομάζονται “φινιστρίνια”.
– Το ίδιο σχήμα χρησιμοποιείται και στα διαστημικά οχήματα.
– Στην κατασκευαστική μηχανική θεωρείται ότι ο κύκλος είναι το πιο σταθερό σχήμα υπό πίεση.
– Αν δείτε σε παλιές κατασκευές τετράγωνα παράθυρα, πιθανόν να είναι σε περιοχές που δεν δέχονται πίεση ή είναι αισθητικά διακοσμητικά.
Στο μεταξύ… Τι άλλο απασχολεί την επικαιρότητα;
Ενώ εσείς διαβάζατε για τα φινιστρίνια, άλλα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας. Από τραγικά γεγονότα όπως η ξαφνική απώλεια γνωστών ανθρώπων, μέχρι… τη νέα πολυκατοικία στο Αγρίνιο με πισίνες που κλέβει τις εντυπώσεις!
Η καθημερινότητα είναι γεμάτη από μικρά και μεγάλα νέα, αλλά όπως είδαμε σήμερα, και οι πιο «αθώες» απορίες μπορεί να μας αποκαλύψουν έναν ολόκληρο κόσμο πίσω τους.
Καλή συνέχεια, λοιπόν, και… την επόμενη φορά που θα πετύχετε στρογγυλό παράθυρο, ξέρετε πού να δώσετε το credit: στη φυσική!