Πώς να μαγειρεύετε κρεατικά και ψάρια απευθείας από την κατάψυξη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Έχετε επιστρέψει στο σπίτι κουρασμένοι και το μόνο που υπάρχει στην κατάψυξη είναι ένα κομμάτι κρέας ή μερικά φιλέτα ψαριού; Μην ανησυχείτε! Δεν χρειάζεται να περιμένετε ώρες για απόψυξη – μπορείτε να τα μαγειρέψετε απευθείας και με απόλυτη ασφάλεια. Αρκεί να γνωρίζετε πώς να το κάνετε σωστά.
ίναι όντως ασφαλές να μαγειρεύουμε κατεψυγμένα τρόφιμα;
Ναι, απόλυτα ασφαλές – αρκεί να το κάνετε με τον σωστό τρόπο. Όταν μαγειρεύετε απευθείας από την κατάψυξη, δεν δίνετε στα βακτήρια τον χρόνο να αναπτυχθούν, όπως μπορεί να συμβεί κατά την απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξασφαλίσετε ότι το εσωτερικό φτάνει την απαιτούμενη θερμοκρασία.
Το μυστικό είναι η σωστή θερμοκρασία
Ό,τι κι αν μαγειρεύετε – είτε είναι κοτόπουλο, ψάρι ή λουκάνικα – η μαγεία βρίσκεται στη θερμοκρασία. Το φαγητό πρέπει να φτάσει τους 70°C στο εσωτερικό του, χωρίς καμία ροζ απόχρωση ή ωμές υφές. Μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Πώς να μαγειρέψετε κατεψυγμένο κρέας χωρίς άγχος
Ας πούμε ότι έχετε στην κατάψυξη ένα κομμάτι μοσχαρίσιο φιλέτο ή στήθος κοτόπουλο. Μπορείτε να το βάλετε κατευθείαν στο φούρνο ή το τηγάνι. Απλώς θυμηθείτε:
-
Ρυθμίστε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για να μην ψηθεί απ’ έξω και μείνει ωμό μέσα.
-
Μαγειρέψτε το με κλειστό καπάκι για να κρατήσει την υγρασία του.
-
Αλατοπιπερώστε το αφού ξεπαγώσει εν μέρει – τα καρυκεύματα δεν “κολλάνε” καλά στον πάγο.
Τα ψάρια χρειάζονται λίγο διαφορετική μεταχείριση
Τα κατεψυγμένα φιλέτα ψαριού είναι πιο ευαίσθητα. Πριν τα μαγειρέψετε:
-
Ξεπλύνετε το γλάσο πάγου κάτω από κρύο νερό.
-
Στεγνώστε τα καλά με χαρτί κουζίνας.
-
Ψήστε ή μαγειρέψτε τα με λίγο βούτυρο, λεμόνι και μυρωδικά στο τέλος – θα απογειώσουν τη γεύση.
Λουκάνικα από την κατάψυξη; Και όμως, γίνεται!
Ποιος είπε ότι τα λουκάνικα χρειάζονται απόψυξη; Αν είναι κολλημένα μεταξύ τους, περάστε τα για λίγα δευτερόλεπτα κάτω από κρύο νερό και χωρίστε τα προσεκτικά.
Μπορείτε να τα:
-
Ψήσετε στον φούρνο με αλουμινόχαρτο.
-
Τηγανίσετε σε χαμηλή φωτιά για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
-
Βράσετε για να κρατήσουν την υγρασία τους.
Φροντίστε πάντα να φτάνουν εσωτερικά τους 70°C – μην τα κόβετε απλά “με το μάτι”.
Αυτά τα λάθη κάνουν πολλοί – μην τα κάνετε κι εσείς
-
Βιασύνη: Αν μαγειρέψετε σε υψηλή θερμοκρασία από την αρχή, το φαγητό θα καεί εξωτερικά και θα μείνει ωμό μέσα.
-
Μη επαρκής θερμομέτρηση: Μην υποθέτετε ότι “φαίνεται έτοιμο”. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο.
-
Αγνόηση συσσωμάτωσης: Μην μαγειρεύετε κατεψυγμένα κομμάτια που είναι κολλημένα μεταξύ τους – δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα.
Συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά
-
Ξεκινήστε το μαγείρεμα σε χαμηλότερη θερμοκρασία και αυξήστε σταδιακά.
-
Καλύψτε το φαγητό στην αρχή για να μην ξεραθεί.
-
Προσθέστε υγρά (κρασί, ζωμό, νερό) για έξτρα υγρασία.
-
Χρησιμοποιήστε σάλτσες και μαρινάδες στο τέλος για περισσότερη γεύση.
Κιμάς, μπέικον και αυγά: Τι πρέπει να ξέρετε
Μπορώ να μαγειρέψω κιμά κατευθείαν από την κατάψυξη;
Ναι, και είναι πολύ εύκολο. Βάλτε τον κατεψυγμένο κιμά στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και “σπάστε” τον σιγά-σιγά. Μόλις ξεπαγώσει, αυξήστε τη θερμοκρασία και συνεχίστε το μαγείρεμα.
Τι γίνεται με το μπέικον;
Το μπέικον μπορεί να μπει κατευθείαν στο τηγάνι. Ξεκινήστε σε χαμηλή φωτιά και μόλις ξεκολλήσουν οι φέτες, ανεβάστε θερμοκρασία για να γίνει τραγανό.
Και τα αυγά;
Όχι. Τα αυγά πρέπει να ξεπαγώνουν πρώτα. Μην τα μαγειρεύετε κατεψυγμένα, γιατί μπορεί να σπάσουν ή να μην μαγειρευτούν σωστά. Ειδικά για ομελέτες ή ζύμες, είναι απαραίτητο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Λίγα λεπτά προσοχής σας γλιτώνουν από μπελάδες
Το μαγείρεμα από την κατάψυξη μπορεί να είναι σωτήριο, ειδικά όταν δεν υπάρχει χρόνος ή πρόγραμμα. Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες, όχι μόνο θα κερδίσετε χρόνο, αλλά θα απολαύσετε και απολύτως ασφαλή και νόστιμα γεύματα.
Μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε. Με λίγη προσοχή και σωστή τεχνική, η κατάψυξη δεν είναι εχθρός σας – είναι ο καλύτερός σας φίλος στην κουζίνα!