Πώς να βελτιώσετε την στάση του παιδιού σας: 5 απλοί τρόποι που θα σας εκπλήξουν
Η σωστή στάση του σώματος δεν είναι πολυτέλεια — είναι βασική ανάγκη για την υγεία κάθε παιδιού. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γονείς παρατηρούν ότι το παιδί τους σκύβει, καμπουριάζει ή έχει ανισορροπία στο σώμα. Δεν είναι παράξενο: σύμφωνα με τα στατιστικά, σχεδόν 65% των παιδιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρουσιάζουν προβλήματα στάσης. Κι όμως, τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα προβλήματα μπορούν να διορθωθούν!
Ας δούμε μαζί πώς μπορείτε εύκολα και με απλές αλλαγές να βοηθήσετε το παιδί σας να σταθεί… στο ύψος του!
Όταν το παιδί είναι «κολλημένο» στις οθόνες
Μην ανησυχείτε — κανείς δεν λέει να κόψετε εντελώς τα gadgets. Όμως, πώς τα χρησιμοποιεί το παιδί έχει μεγάλη σημασία. Αν το κινητό είναι πάντα χαμηλά, κοντά στη μύτη του, τότε το κεφάλι γέρνει έντονα προς τα κάτω και ο αυχένας φορτίζεται υπερβολικά. Το αποτέλεσμα; Πόνοι, κύρτωση και σταδιακά σοβαρότερα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.
Ο ειδικός λέει: βάλτε το κινητό σε βάση, πάνω στο γραφείο, ή κρατήστε το πιο ψηλά. Ας κοιτάει προς τα εμπρός κι όχι προς τα κάτω — αυτή η μικρή αλλαγή μειώνει θεαματικά την καταπόνηση.
Η σωστή καρέκλα κάνει θαύματα
Όχι, δεν χρειάζεστε πανάκριβες εργονομικές καρέκλες. Αυτό που έχει σημασία είναι να υποστηρίζεται σωστά η μέση του παιδιού. Αναζητήστε καρέκλες με πλάτη που «αγκαλιάζει» τη μέση και δεν επιτρέπει να γέρνει προς τα πίσω.
Η στάση στο γραφείο πρέπει να είναι φυσική και άνετη — να στηρίζεται όλη η πλάτη και τα πόδια να πατάνε στο πάτωμα. Αν η πλάτη δεν έχει στήριξη, τότε αρχίζει και… υποφέρει.
Γραφείο με κλίση; Ναι, είναι απαραίτητο!
Ξεχάστε τις απλές, οριζόντιες επιφάνειες. Ένα γραφείο με ελαφριά κλίση κάνει τεράστια διαφορά. Γιατί; Γιατί έτσι το παιδί δεν χρειάζεται να σκύβει το κεφάλι του πάνω από το τετράδιο — το τετράδιο έρχεται προς αυτό.
Αν η επιφάνεια μπορεί να προσαρμοστεί, ακόμη καλύτερα. Το παιδί θα βρει πιο εύκολα μια άνετη θέση και η πλάτη του θα μείνει ευθεία. Μικρή λεπτομέρεια, τεράστιο όφελος.
Η κίνηση σώζει σώματα
Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά τα παιδιά που κινούνται έχουν καλύτερη στάση. Μια ώρα φυσικής δραστηριότητας την ημέρα μπορεί να κάνει θαύματα. Όχι απαραίτητα σκληρός αθλητισμός — ακόμα και το απλό παιχνίδι έξω ή το περπάτημα έχει τεράστια αξία.
Αν το παιδί σας είναι σε αθλητική ομάδα, κρατήστε έναν έξτρα έλεγχο. Οι επαγγελματικοί τραυματισμοί εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά που αθλούνται έντονα. Παρακολουθήστε τυχόν αλλαγές στη στάση ή παραπονάκια για πόνους.
Οι πρώτες ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Κάθε γονιός παρατηρεί το παιδί του — όμως υπάρχουν σημάδια που συχνά περνούν απαρατήρητα:
-
Έντονη καμπουρίτσα ή ώμοι που πέφτουν μπροστά
-
Μία ωμοπλάτη πιο ψηλά από την άλλη
-
Το κεφάλι να είναι μονίμως γερμένο προς τη μία πλευρά
-
Περπάτημα με πλάγια κλίση του σώματος
-
Συχνά παράπονα για πόνους στη μέση ή στον αυχένα
Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω, μια επίσκεψη σε ορθοπεδικό ή φυσικοθεραπευτή είναι απαραίτητη. Όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, τόσο πιο εύκολα διορθώνεται.
Δεν είναι όλα θέμα… σχολικής ηλικίας
Το ήξερες ότι κάποια προβλήματα στη στάση μπορεί να ξεκινήσουν από τη μήτρα; Αν η εγκυμονούσα έχει προβλήματα στη μέση ή δεν μπορεί να “ανοίξει” τη λεκάνη της σωστά, το έμβρυο αναπτύσσεται σε πιο περιορισμένο χώρο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στραβώματα ή ασυμμετρίες στο σώμα — ακόμη και «κοντό λαιμό» με το κεφάλι να είναι βυθισμένο στους ώμους.
Επίσης, κατά τη γέννηση μπορεί να προκληθούν μικροτραυματισμοί, ειδικά στον αυχένα. Γι’ αυτό και ο πρώτος παιδίατρος που βλέπει το μωρό παίζει καθοριστικό ρόλο — δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μπορεί να «σώσει» μελλοντικά προβλήματα!
Το πιο σημαντικό απ’ όλα;
Μην περιμένετε να γίνει σοβαρό το πρόβλημα για να αναλάβετε δράση. Η καλή στάση δεν είναι απλώς θέμα αισθητικής — επηρεάζει αναπνοή, συγκέντρωση, ακόμα και αυτοπεποίθηση. Με μικρές καθημερινές συνήθειες, μπορείτε να χτίσετε γερά θεμέλια για την υγεία του παιδιού σας.
Θυμηθείτε: τα παιδιά μαθαίνουν με το παράδειγμα. Αν βλέπουν εσάς να κάθεστε σωστά, να σηκώνεστε συχνά από την καρέκλα και να κινείστε, θα κάνουν το ίδιο — χωρίς φωνές, απειλές ή γκρίνιες.
Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχετε.