Φριτέζα αέρα: Το λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι και καταστρέφει το φαγητό
Αν έχεις φριτέζα αέρα (και ποιος δεν έχει πια;), τότε ξέρεις πόσο μαγική είναι. Πατάτες χωρίς λάδι, κοτομπουκιές που μοσχοβολάνε, και όλα αυτά στο μισό χρόνο και χωρίς τύψεις. Όμως υπάρχει ένα μικρό – και πολύ κοινό – λάθος που μπορεί να χαλάει τη γεύση του φαγητού σου χωρίς καν να το καταλάβεις. Και ναι, μάλλον το κάνεις κι εσύ.
Χρησιμοποιείς λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο; Πρόσεξε λίγο!
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θες να αποφύγεις το καθάρισμα της φριτέζας. Κανείς δεν έχει όρεξη να τρίβει το καλάθι μετά από ένα καλό γεύμα. Έτσι, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε επενδύσεις σιλικόνης, αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για να προστατέψουμε το καλάθι.
Ακούγεται καλή ιδέα, σωστά; Κι όμως… εδώ ακριβώς ξεκινάει το πρόβλημα.
Τι προκαλεί το μπλοκάρισμα της ροής αέρα
Η φριτέζα αέρα λειτουργεί όπως ένας μικρός φούρνος με ανεμιστήρα. Ο καυτός αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από το φαγητό για να το ψήσει ομοιόμορφα.
Αν καλύψεις τον πάτο με αλουμινόχαρτο ή σιλικόνη, μπλοκάρεις τη ροή του αέρα. Το αποτέλεσμα; Το φαγητό μπορεί να φαίνεται έτοιμο απέξω, αλλά μέσα να είναι άψητο ή μουλιασμένο. Και ναι, κανείς δεν θέλει να δαγκώσει κοτομπουκιά με “ωμό” κέντρο.
Τι λένε οι ειδικοί (και έχουν δίκιο)
Η γνωστή εταιρεία συσκευών Hamilton Beach το εξηγεί ξεκάθαρα στην ιστοσελίδα της:
«Η επένδυση του πυθμένα του καλαθιού μαγειρέματος με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα εμποδίζει τη ροή του αέρα που είναι απαραίτητη για το σωστό μαγείρεμα. Έτσι, τα τρόφιμα μπορεί να μην ψηθούν σωστά ή ομοιόμορφα.»
Δηλαδή, ό,τι βάζεις στο καλάθι πρέπει να αφήνει τον αέρα να περνάει – απλό αλλά σημαντικό.
Και τι να κάνεις λοιπόν;
Μην πανικοβάλλεσαι. Δεν χρειάζεται να πετάξεις τις επενδύσεις σου – απλώς να τις χρησιμοποιείς σωστά.
-
Χρησιμοποίησε λαδόκολλα μόνο όταν είναι απαραίτητο, π.χ. για ψάρια που κολλάνε.
-
Κόψε την στο μέγεθος του φαγητού, όχι σε ολόκληρο τον πάτο.
-
Μην τη βάζεις ποτέ άδεια στον κάδο – υπάρχει κίνδυνος να σηκωθεί και να ακουμπήσει το θερμαντικό σώμα. Και ναι, μπορεί να γίνει επικίνδυνο.
Το tip που κάνει θαύματα στο καθάρισμα
Μια από τις μεγαλύτερες γκρίνιες όσων έχουν φριτέζα είναι το καθάρισμα. Το καλάθι κολλάει, οι λεκέδες “τσιμπάνε”, και το τρίψιμο γίνεται μέρος της ρουτίνας σου. Ε λοιπόν, κράτα αυτό:
Μόλις βγάλεις το φαγητό, γέμισε τον κάδο με ζεστό νερό και σαπουνάδα. Άφησέ τον έτσι όσο τρως. Όταν επιστρέψεις στην κουζίνα, όλα θα έχουν μαλακώσει και θα καθαρίζεται πανεύκολα, χωρίς τρίψιμο.
Καθάριζε τη φριτέζα κάθε φορά – όχι “όποτε θυμάσαι”
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά ο καθημερινός καθαρισμός είναι απαραίτητος. Όχι μόνο για να διαρκέσει η συσκευή περισσότερο, αλλά και για την υγεία σου.
Το κολλημένο λίπος και τα υπολείμματα φαγητού μπορούν:
-
Να αλλοιώσουν τη γεύση
-
Να προκαλέσουν άσχημες μυρωδιές
-
Να μειώσουν την απόδοση της φριτέζας
Άσε που τα επόμενα φαγητά σου μπορεί να βγουν με… “προηγούμενη γεύση”. Ναι, είναι τόσο άβολο όσο ακούγεται.
Μην χρησιμοποιείς σφουγγάρι με σύρμα – καταστρέφει το καλάθι
Προσοχή! Πολλοί νομίζουν πως αν τρίψουν δυνατά με σύρμα, το καλάθι θα γίνει καινούργιο. Λάθος! Οι σκληρές επιφάνειες μπορούν να χαλάσουν την αντικολλητική επίστρωση και μετά… το φαγητό κολλάει πάντα.
Χρησιμοποίησε μαλακό σφουγγάρι ή πανί μικροϊνών. Και αν έχεις επίμονους λεκέδες; Βούτα το καλάθι σε νερό με μαγειρική σόδα για λίγη ώρα. Κάνει θαύματα.
Τι πρέπει να αποφεύγεις για να μαγειρεύεις σωστά
Εκτός από την κακή χρήση επενδύσεων, υπάρχουν κι άλλα “μικρά” λάθη που κάνουν μεγάλη διαφορά:
-
Μην παραφορτώνεις το καλάθι. Ο αέρας πρέπει να περνάει γύρω από κάθε κομμάτι φαγητού.
-
Μην ανοίγεις συνεχώς τη φριτέζα – χάνεις θερμότητα κάθε φορά.
-
Μην ξεχνάς να την προθερμάνεις, ειδικά αν ψήνεις κρέας ή ψάρι.
Μικρές αλλαγές, τεράστια διαφορά στο αποτέλεσμα!
Το μυστικό είναι η ισορροπία
Η φριτέζα αέρα μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου φίλος στην κουζίνα. Αρκεί να τη χρησιμοποιείς έξυπνα και να την φροντίζεις λίγο. Όχι τίποτα δύσκολο – απλά καθημερινά tips που κάνουν τη ζωή σου πιο νόστιμη και πιο… εύκολη.
Οπότε, την επόμενη φορά που ετοιμάζεις κοτομπουκιές, σκέψου δύο φορές πριν στρώσεις ολόκληρη τη λαδόκολλα στον πάτο.
Η φριτέζα σου (και το στομάχι σου) θα σε ευχαριστήσουν!