Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram Vimeo
    NewSide
    Τρίτη, 8 Ιουλίου
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • LIFESTYLE
    • ΤΑΞΙΔΙ
    • PEOPLE
    • ΑΣΤΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
    • MEDIA
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ
    • ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    NewSide
    Αρχική » Βήχας των 100 ημερών: Συμπτώματα και λόγοι ανησυχίας για τη νόσο
    ΥΓΕΙΑ

    Βήχας των 100 ημερών: Συμπτώματα και λόγοι ανησυχίας για τη νόσο

    17 Μαρτίου 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Email
    Follow Us
    Google News Flipboard
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Telegram

    Επιστρέφει ο «βήχας των 100 ημερών» – Η σοβαρή απειλή για την υγεία των βρεφών και η σημασία του εμβολιασμού

    Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της δημόσιας υγείας και των λοιμώξεων έχει γίνει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, κυρίως λόγω της πανδημίας COVID-19, αλλά και της επανεμφάνισης άλλων, παλαιών νοσημάτων. Ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα είναι η δυναμική επανεμφάνιση του κοκκύτη, ή αλλιώς του «βήχα των 100 ημερών». Ο κοκκύτης, μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη, έχει δείξει ανησυχητικά υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης το 2024, με τη χώρα μας να καταγράφει μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έξαρση αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς ο κοκκύτης αποτελεί σοβαρή απειλή για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως τα βρέφη. Τα βρέφη, ιδιαίτερα τα πρώτα εξάμηνα της ζωής τους, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε τέτοιου είδους λοιμώξεις, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ατελές και δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά. Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια και βρογχίτιδα, και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των βρεφών.

    Το 2023 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 9 κρούσματα κοκκύτη, ωστόσο το 2024 ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στα 438, καταγράφοντας αύξηση 4800%. Ο κύριος Αριστοτέλης Τσιάκαλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (Ε.Ε.Λ.), επισήμανε ότι αυτή η εκρηκτική αύξηση είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική, καθώς το 2024 σημειώθηκαν και δύο θάνατοι βρεφών λόγω του κοκκύτη, ενώ ακόμη δύο μωρά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νεογνών.

    Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης αυτών των λοιμώξεων, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο εμβολιασμός της εγκύου γυναίκας. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μεταξύ της 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης και παρέχει στα βρέφη τα απαραίτητα αντισώματα που τα προστατεύουν από τον κοκκύτη και άλλες λοιμώξεις μετά τη γέννησή τους. Ο κύριος Τσιάκαλος τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να μεταφερθούν τα προστατευτικά αντισώματα από τη μητέρα στο βρέφος, το οποίο δεν έχει ακόμη πλήρη ανοσοποιητική προστασία.

    Ωστόσο, παρά τις ισχυρές συστάσεις για τον εμβολιασμό, το ποσοστό των εγκύων που τον πραγματοποιούν είναι πολύ χαμηλό. Σύμφωνα με στοιχεία από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δύο ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα, μόνο το 38% των εγκύων γυναικών πραγματοποιούν το εμβόλιο κατά του κοκκύτη, ενώ η ιδέα ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα εξακολουθεί να κυκλοφορεί, προκαλώντας εμβολιαστική κόπωση και παραπληροφόρηση.

    Η σημασία του εμβολιασμού και η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού

    Ο εμβολιασμός αποτελεί το κύριο εργαλείο για τον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων κοκκύτη και άλλων λοιμώξεων. Η κυρία Μαρία Χίνη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Λ., τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρουν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Η έλλειψη εμβολιασμού ή η καθυστέρηση στον εμβολιασμό δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς οι λοιμώξεις αυτές, όπως ο κοκκύτης, μπορούν να προκαλέσουν θανάτους και σοβαρές επιπλοκές, ειδικά σε ευάλωτα άτομα, όπως τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι.

    Η συχνότητα εμφάνισης άλλων επικίνδυνων λοιμώξεων, όπως η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα, που ήταν σχεδόν εξαλείφει πριν από λίγα χρόνια, επανεμφανίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς λόγω της μείωσης των ποσοστών εμβολιασμού. Η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη προκαλεί την επανεμφάνιση αυτών των νοσημάτων, με συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Ο κύριος Σύψας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Λ., ανέφερε ότι η επανεμφάνιση της ιλαράς στις ΗΠΑ, με δύο θανάτους, αποτελεί ένα τραγικό παράδειγμα για το πόσο επικίνδυνο είναι να αγνοούμε τη σημασία του εμβολιασμού.

    Η μετά-Covid εποχή και οι νέες προκλήσεις για την υγειονομική ασφάλεια

    Η πανδημία COVID-19 δημιούργησε νέες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς και η επανεμφάνιση παλαιών λοιμώξεων που είχαν σχεδόν εκλείψει. Εκτός από τον κοκκύτη, αναφέρονται συρροές κρουσμάτων μηνιγγίτιδας και ιού RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός), που απειλούν σοβαρά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Η επανεμφάνιση αυτών των νοσημάτων σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς οι θεσμοί υγείας καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

    Επιπλέον, η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων στις αντιβιοτικές θεραπείες είναι μια άλλη σοβαρή απειλή που αυξάνει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες. Στην Ελλάδα, η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια. Ο κύριος Στέλιος Ασημακόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Λ., τόνισε ότι η υπερχρήση αντιβιοτικών, σε συνδυασμό με την υπερφόρτωση των νοσοκομείων, δημιουργεί συνθήκες για την εξάπλωση αυτών των επικίνδυνων λοιμώξεων.

    Η ανάγκη για αποτελεσματική στρατηγική στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων

    Η στρατηγική αντιμετώπισης των πολυανθεκτικών μικροβίων απαιτεί αυστηρότερη διαχείριση των αντιβιοτικών και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών ταυτοποίησης των παθογόνων, που θα επιτρέψουν την ταχύτερη και πιο στοχευμένη χορήγηση αντιβιοτικών. Ο κύριος Ασημακόπουλος επεσήμανε ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να μειώσει τον χρόνο αναμονής για την ταυτοποίηση των μικροβίων και να επιτρέψει τη χορήγηση πιο ακριβών και αποτελεσματικών θεραπειών.

    Ο εμβολιασμός, η σωστή χρήση των αντιβιοτικών και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην υγειονομική περίθαλψη είναι τα κύρια εργαλεία για την πρόληψη και την αποτελεσματική διαχείριση των λοιμώξεων. Παράλληλα, η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη του εμβολιασμού και την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών είναι απαραίτητη για να μειωθούν τα κρούσματα και να προληφθούν μελλοντικές επιδημίες.

    Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των οικογενειακών γιατρών είναι καθοριστικός για την επιτυχία αυτής της στρατηγικής, καθώς πρέπει να υπάρξει μια στενή συνεργασία με τους πολίτες για την προώθηση της υγιεινής και την αποδοχή των εμβολίων. Η αποτελεσματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί θεμέλιο για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνεχώς αναδύονται στην εποχή μας.

    Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις στον τομέα της υγείας, και η διαρκής επαγρύπνηση, η σωστή εκπαίδευση και η συνεργασία όλων των φορέων είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια του πληθυσμού.

    Post Views: 1.736
    23 Νέα
    Follow on Google News Follow on Flipboard
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΠληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι δικαιούχοι θα πληρωθούν έως τις 21 Μαρτίου
    Next Article Οι καταναλωτές στρέφονται σε οικονομικές λύσεις – Άνοδος για ελληνικά προϊόντα και ιδιωτική ετικέτα

    Ενδιαφέροντα

    Πώς επηρεάζουν τα γλυκά τον εγκέφαλό μας και γιατί τα αποζητούμε

    3 Ιουλίου 2025

    Τι συμβαίνει όταν τρώμε μετά τις 10 το βράδυ και πώς να το διαχειριστείτε σωστά

    3 Ιουλίου 2025

    Η επίδραση της «ορμόνης της χαράς» στη διάθεση και ποιοι τρόποι βοηθούν στην ενίσχυσή τους

    3 Ιουλίου 2025

    Λευκά σημάδια στα νύχια: Συχνές αιτίες και πότε χρειάζεται προσοχή

    2 Ιουλίου 2025

    Τρεις συνήθειες πριν τον ύπνο που μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας

    24 Ιουνίου 2025

    Ξηροί καρποί: γιατί κάνουν καλό στην υγεία σας μακροπρόθεσμα

    18 Ιουνίου 2025

    Ποια είναι τα οφέλη του χυμού αλόης για τον οργανισμό

    18 Ιουνίου 2025

    Η ανθρώπινη πλευρά του Αλέξανδρου Πασχαλάκη μέσα από μια προσωπική εξομολόγηση

    18 Ιουνίου 2025

    Ανθεκτικό άμυλο: Τροφές που σας δίνουν ενέργεια με λιγότερες θερμίδες

    18 Ιουνίου 2025

    Τα 6 πιο γνωστά αποξηραμένα φρούτα και η διατροφική τους αξία

    18 Ιουνίου 2025

    Καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου: Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία σας

    18 Ιουνίου 2025

    Γκότζι μπέρι: Τα βασικά θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη τους

    18 Ιουνίου 2025

    Comments are closed.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Απλός τρόπος για να καθαρίσετε το θερμός από άσχημες μυρωδιές

    ΕΛΛΑΔΑ

    «Συγνώμη» ή «συγγνώμη»; Δείτε ποια γραφή θεωρείται σωστή σήμερα

    AUTO MOTO

    Μηχανικός εξηγεί τι δείχνει το μαύρο χρώμα του λαδιού στον κινητήρα

    ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    Είναι τα Air fryer μια πιο υγιεινή επιλογή στο μαγείρεμα;

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Τρεις απλές συμβουλές για να αναπτυχθεί σωστά η βουκαμβίλια σας

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή χρώματος βαλίτσας πριν το ταξίδι

    AUTO MOTO

    Γιατί είναι λάθος να χρησιμοποιείτε καθαρό νερό στα πιτσιλιστήρια του αυτοκινήτου

    ΓΥΝΑΙΚΑ

    Καθημερινές συμβουλές μακιγιάζ για φρέσκια και φυσική εμφάνιση

    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

    Η εποχή που η «επιχείρηση τάπερ» στην Ελλάδα προσέφερε σταθερό εισόδημα σε πολλές οικογένειες

    ΤΑΞΙΔΙ

    Μια φυσική ροζ λίμνη στην Τουρκία που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    • LIFESTYLE
      Ιφιγένεια Τζόλα: Η καταγωγή της και η σχέση με την αδερφή της

      Η Ιφιγένεια Τζόλα, μια από τις ανερχόμενες ηθοποιούς της ελληνικής τηλεόρασ...

    • ΔΙΑΦΟΡΑ
      Χειρομαντεία:Η γραμμή στο χέρι σας ονομάζεται «Γραμμή του Γάμου» και δείχνει πότε θα παντρευτείτε!

      Στην χειρομαντεία, οι γραμμές του γάμου αναφέρονται ως και γραμμές της ένωσ...

    • LIFESTYLE
      Η νέα ζωή της Εβελίνας Παπαντωνίου μετά την αποχώρησή της από το μόντελινγκ

      Η Εβελίνα Παπαντωνίου ανήκει στα πιο επιτυχημένα μοντέλα της Ελλάδας, έχοντ...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      Βεβαίωση εργοδότη: Πού θα τη βρείτε και πώς να την εκτυπώσετε ηλεκτρονικά

      Η Βεβαίωση Εργοδότη είναι ένα πολύτιμο έγγραφο για τους εργαζόμενους, καθώς...

    • LIFESTYLE
      Θάλεια Προκοπίου: Πώς είναι σήμερα και τι κάνει η πρώην πρωθιέρεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

      Η Θάλεια Προκοπίου ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες σ...

    • MEDIA
      Δωρεάν περιεχόμενο στο YouTube: Ταινίες διαθέσιμες για όλους

      Οδηγός για Δωρεάν Ταινίες μέσω YouTube: Πώς να Απολαύσετε Ταινίες χωρίς Δια...

    • ΖΩΔΙΑ
      Στροφάρουν με χίλια, έχουν μυαλό “ξυράφι”: Tα 3 πιο έξυπνα ζώδια, δεν τους ξεγελάς με τίποτα

      Κάθε ζώδιο διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδιαίτερο. Ενώ...

    • ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ
      Το πτηνό που έχει καταγραφεί να πετά στα 11.300 μέτρα και παραμένει στον αέρα για ώρες

      Ο γύπας που πετάει πιο ψηλά από όλα τα άλλα πτηνά Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το...

    • ΕΛΛΑΔΑ
      Ποιοι είναι οι Ρομά και ποια είναι η ιστορική τους καταγωγή

      Ρομά ή Ρομ ή Τσιγγάνοι ή Γύφτοι: Από πού κατάγονται τελικά; Η παρουσία των...

    • LIFESTYLE
      Βασίλης Μπισμπίκης και Δέσποινα Βανδή σε κοινή φωτογραφία – Η ζεστή στιγμή που μοιράστηκαν στα social media

      Η Σχέση της Δέσποινας Βανδή και του Βασίλη Μπισμπίκη: Η Ιστορία Μιας Ρομαντ...

    INTERZITA LTD EOOD © | 2015 - 2025
    • ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
    • Σχετικά με εμάς

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.