Ποιος υδατάνθρακας είναι χειρότερος κι από τη ζάχαρη; Η απάντηση θα σε σοκάρει!
Δεν είναι η ζάχαρη το μεγαλύτερο “κακό”
Ναι, η ζάχαρη έχει δαιμονοποιηθεί (και όχι άδικα), αλλά υπάρχει ένας υδατάνθρακας που κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Μιλάμε για τη μαλτοδεξτρίνη, ένα συστατικό που ίσως δεν έχεις ακούσει ποτέ, αλλά πιθανότατα καταναλώνεις καθημερινά χωρίς να το ξέρεις.
Τι είναι η μαλτοδεξτρίνη και γιατί πρέπει να σε νοιάζει;
Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένα λευκό, άγευστο σκόνη που προέρχεται από άμυλο – συνήθως καλαμποκιού, ρυζιού ή πατάτας. Δεν μοιάζει με τη ζάχαρη στη γεύση, αλλά ο οργανισμός σου την επεξεργάζεται πολύ πιο γρήγορα απ’ αυτήν. Κι αυτό είναι που την κάνει τόσο επικίνδυνη.
Ο γλυκαιμικός της δείκτης “χτυπάει κόκκινο”
Σύμφωνα με τον Dr. Berg, γνωστό για τις διατροφικές του αναλύσεις, η μαλτοδεξτρίνη έχει γλυκαιμικό δείκτη που κυμαίνεται από 116 έως και 136. Για να το βάλουμε σε πλαίσιο:
-
Η ζάχαρη έχει δείκτη περίπου 65
-
Η γλυκόζη έχει 100
-
Η μαλτοδεξτρίνη… τα ξεπερνάει όλα!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι προκαλεί απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα περίμενες. Και αυτές οι “εκρήξεις” ζαχάρου συνδέονται με πολλά προβλήματα.
Μπορεί να κάνει ζημιά και σε υγιείς ανθρώπους
Αν έχεις διαβήτη ή προδιάθεση, τότε είναι προφανές πόσο επικίνδυνη είναι η μαλτοδεξτρίνη για σένα. Όμως, ακόμα και αν είσαι υγιής, μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά.
-
Προκαλεί φλεγμονές
-
Δημιουργεί αντίσταση στην ινσουλίνη
-
Μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία ή καρδιοπάθειες
-
Και φυσικά… διαταράσσει τη μεταβολική ισορροπία
Κι όλα αυτά, χωρίς να το καταλάβεις καν. Γιατί; Γιατί την καταναλώνεις χωρίς να τη βλέπεις.
Σε ποια τρόφιμα την βρίσκουμε; Δεν πάει ο νους σου!
Μπορεί να νομίζεις ότι αποφεύγεις τη ζάχαρη και τα γλυκά, αλλά αν καταναλώνεις:
-
Σνακ τύπου “υγιεινά”
-
Πρωτεϊνικές μπάρες
-
Ροφήματα για “ενέργεια” ή αθλητική απόδοση
-
Τυποποιημένες σούπες ή σάλτσες
-
Κρέμες, γιαούρτια light, επιδόρπια “χωρίς ζάχαρη”
…τότε μάλλον καταναλώνεις και μαλτοδεξτρίνη. Ναι, ακόμα και τα προϊόντα με την ένδειξη “sugar-free” την περιέχουν.
Πώς “κρύβεται” στις ετικέτες των τροφίμων
Πολλοί δεν προσέχουν καν τη μαλτοδεξτρίνη γιατί δεν φαίνεται σαν “σάκχαρο” στην ετικέτα. Όμως, η επίδρασή της είναι το ίδιο – και σε πολλές περιπτώσεις χειρότερη. Άλλες φορές μπορεί να αναγράφεται με πιο γενικές ονομασίες, όπως:
-
Τροποποιημένο άμυλο
-
Πολυσακχαρίτες
-
Ή απλώς “υδατάνθρακες”
Γιατί τη χρησιμοποιούν τόσο πολύ;
Η απάντηση είναι απλή: κάνει τα τρόφιμα πιο νόστιμα, πιο σταθερά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι βιομηχανίες τροφίμων τη λατρεύουν. Για σένα όμως, είναι ένας… “ύπουλος” εχθρός.
Τι μπορείς να κάνεις εσύ γι’ αυτό;
-
Διάβαζε πάντα τις ετικέτες. Μην εμπιστεύεσαι την μπροστινή όψη της συσκευασίας.
-
Απόφευγε προϊόντα με περίεργα συστατικά ή με λίστα που μοιάζει με… χημικό εργαστήριο.
-
Προτίμησε φρέσκα, φυσικά τρόφιμα.
-
Αν βλέπεις “μαλτοδεξτρίνη” στη λίστα – βάλε το πίσω στο ράφι.
Υπάρχουν εναλλακτικές;
Ναι, υπάρχουν. Αν ψάχνεις για προϊόντα με γλυκαντικά, προτίμησε:
-
Στέβια
-
Ερυθριτόλη
-
Ξυλιτόλη
Αυτές έχουν μικρό ή καθόλου αντίκτυπο στο σάκχαρο, και είναι πιο “καθαρές” επιλογές για τον οργανισμό σου.
Μην ξεγελιέσαι απ’ τις ταμπέλες – ψάξε την αλήθεια
Η βιομηχανία τροφίμων βασίζεται στην άγνοια του καταναλωτή. Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένα κλασικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να κρύβεται ένας “ύποπτος” υδατάνθρακας πίσω από τη μάσκα του “light” και του “χωρίς ζάχαρη”.
Το σώμα σου αξίζει καλύτερη φροντίδα
Δεν χρειάζεται να γίνεις “μανιακός” με τη διατροφή. Αλλά χρειάζεται να ξέρεις τι τρως. Και να επιλέγεις συνειδητά. Γιατί αυτό που βάζεις στο πιάτο σου σήμερα, διαμορφώνει την υγεία σου αύριο.