Τρώτε ψωμί κάθε μέρα; Δείτε πώς επηρεάζει πραγματικά το σώμα σας
Το ψωμί είναι κάτι σαν… “εθνικό φαγητό”. Είναι εκεί, στο τραπέζι κάθε μέρα — πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν το τρώτε καθημερινά; Ειδικά αν μιλάμε για το λευκό ψωμάκι του τοστ ή εκείνο το αφράτο καρβέλι από τον φούρνο της γειτονιάς.
Η αλήθεια είναι πως το ψωμί μπορεί να κάνει καλό, αλλά και… ζημιά, ανάλογα με το είδος και την ποσότητα. Πάμε να δούμε τι πραγματικά σημαίνει “τρως ψωμί κάθε μέρα”.
Δεν είναι όλα τα ψωμιά ίδια – τι να προτιμάτε
Αν επιλέγετε ψωμί ολικής άλεσης, έχετε ήδη ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη, διατηρούν το έντερο “σε φόρμα” και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Από την άλλη, το λευκό ψωμί είναι πιο φτωχό σε φυτικές ίνες και ανεβάζει πιο γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα. Κι αυτό σημαίνει… πείνα πιο σύντομα, λιγούρες και αύξηση βάρους αν δεν προσέξετε τις ποσότητες.
Τι κάνει το ψωμί στο πεπτικό σας σύστημα
Όταν τρώτε ψωμί με πολλές φυτικές ίνες, το σώμα σας το ευχαριστιέται. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και μειώνουν το φούσκωμα. Αν όμως το ψωμί είναι επεξεργασμένο και φτωχό σε φυτικές ίνες, μπορεί να νιώθετε δυσφορία, πρήξιμο και δυσκοιλιότητα.
Ανεβοκατεβάζει το σάκχαρο σας
Το λευκό ψωμί και γενικά τα ψωμιά με επεξεργασμένους υδατάνθρακες αυξάνουν πολύ γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό προκαλεί μια προσωρινή “έκρηξη” ενέργειας, η οποία όμως… εξανεμίζεται γρήγορα. Το αποτέλεσμα; Πείνα και κόπωση μέσα σε λίγες ώρες. Αν έχετε διαβήτη ή προ-διαβήτη, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα.
Προσθέτει κιλά χωρίς να το καταλάβετε
Μια φέτα ψωμί μπορεί να φαίνεται αθώα. Αλλά πόσες τρώτε τελικά μέσα στη μέρα; Αν ξεκινάτε με τοστ, συνεχίζετε με ψωμάκι στο μεσημεριανό και κλείνετε με μια φέτα στο βραδινό, τότε… κάτι δεν πάει καλά.
Ειδικά το λευκό ψωμί που δεν σας κρατάει χορτάτους, οδηγεί σε υπερφαγία. Και φυσικά, οι θερμίδες συσσωρεύονται.
Πώς επηρεάζει την καρδιά σας
Μερικά ψωμιά —κυρίως του εμπορίου— περιέχουν αρκετό αλάτι. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα καρδιάς. Επίσης, τα ψωμιά με πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητά συστατικά δεν βοηθούν καθόλου.
Ψάξτε για ψωμί χωρίς πρόσθετα και με απλά, φυσικά υλικά.
Ποιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί
-
Άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη: Οποιοδήποτε ψωμί περιέχει γλουτένη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα.
-
Άτομα με διαβήτη: Πρέπει να προτιμούν ψωμί με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
-
Όσοι προσέχουν το αλάτι: Προτιμήστε σπιτικό ή χαμηλό σε νάτριο.
Μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη διάθεσή σας
Ναι, καλά διαβάσατε! Το επεξεργασμένο ψωμί μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, προκαλώντας σκαμπανεβάσματα. Αντιθέτως, το ψωμί ολικής αλέσεως προσφέρει σταθερή ενέργεια και βοηθά να κρατάτε το μυαλό σας “καθαρό”.
Το ψωμί με προζύμι είναι άλλη ιστορία
Αν δεν έχετε δοκιμάσει ψωμί με φυσικό προζύμι, ίσως ήρθε η ώρα. Είναι πιο φιλικό προς το έντερο, πιο εύπεπτο και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Κι επειδή περνάει από φυσική ζύμωση, απορροφάτε καλύτερα τα θρεπτικά του συστατικά.
Τι να κάνετε για να απολαμβάνετε το ψωμί χωρίς τύψεις
-
Διαλέξτε ολικής άλεσης ή προζυμένιο: Περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
-
Συνδυάστε το με καλά λιπαρά και πρωτεΐνες: Π.χ. ένα τοστ με αβοκάντο ή χούμους κάνει θαύματα.
-
Μην το παρακάνετε με τις φέτες: Δύο φέτες την ημέρα είναι αρκετές αν συνοδεύονται από ισορροπημένα γεύματα.
Σπιτικό ή από τον φούρνο της γειτονιάς;
Το ψωμί του φούρνου ή το σπιτικό έχει πιο “καθαρή” σύνθεση. Δεν περιέχει τα συντηρητικά και τα τεχνητά συστατικά που βρίσκονται συχνά στο ψωμί του σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγξετε τι βάζετε μέσα!
Το φρυγάνισμα αλλάζει κάτι;
Το φρυγανισμένο ψωμί έχει λίγο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, αλλά δεν αλλάζει σημαντικά τη θρεπτική του αξία. Προσέξτε όμως να μην το κάψετε πολύ — σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζεται ακρυλαμίδιο, μια ουσία που δεν θέλετε στο πιάτο σας.
Μπορείτε να τρώτε ψωμί και να είστε υγιείς – το μυστικό είναι στις επιλογές
Το ψωμί δεν είναι “κακό” από μόνο του. Είναι το τι ψωμί επιλέγετε και πόσο τρώτε. Αν στηρίζεστε σε ψωμιά πλούσια σε φυτικές ίνες, με φυσικά συστατικά και το τρώτε με μέτρο, τότε μπορεί να γίνει σύμμαχός σας σε μια υγιεινή διατροφή.
Απλά προσέξτε να μην γίνεται το ψωμί η… βάση της διατροφής σας, αλλά ένα από τα πολλά υγιεινά κομμάτια της.