Τρία κόλπα για να ξεπαγώσετε το κρέας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας
Στην καθημερινή κουζίνα, το ξεπάγωμα του κρέατος είναι από εκείνες τις στιγμές που δοκιμάζουν την υπομονή κάθε νοικοκυράς. Έχετε επιστρέψει πεινασμένοι στο σπίτι, το κρέας είναι ακόμη παγωμένο σαν πέτρα, και το μόνο που σκέφτεστε είναι πώς να το ετοιμάσετε γρήγορα χωρίς να καταστρέψετε το φαγητό – ή την υγεία σας. Αν αυτό σας ακούγεται γνώριμο, συνεχίστε να διαβάζετε. Υπάρχουν όντως μερικά έξυπνα κόλπα για να αποψύξετε το κρέας γρήγορα και με ασφάλεια.
Το κόλπο με τα μεταλλικά σκεύη που κάνει θαύματα
Αν έχετε δει βίντεο στα social media όπου κάποιος τοποθετεί το κατεψυγμένο κρέας ανάμεσα σε δύο μεταλλικές επιφάνειες και ξαφνικά ξεπαγώνει μέσα σε λίγα λεπτά, δεν πρόκειται για μαγικό κόλπο. Είναι φυσική! Τα μέταλλα, όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας, μεταφέρουν τη θερμότητα πολύ γρήγορα.
Η ιδέα είναι απλή: παίρνετε δύο τηγάνια ή δύο μεταλλικές σανίδες, τοποθετείτε το κρέας στη μέση και αφήνετε τη θερμότητα του περιβάλλοντος να κάνει τη δουλειά. Σύμφωνα με τη μηχανικό τροφίμων Montse Meléndez, το κρέας μπορεί να ξεπαγώσει σε λιγότερο από 15 λεπτά!
Ωστόσο, προσέξτε: αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο περιστασιακά. Δεν αντικαθιστά την κλασική και πιο ασφαλή απόψυξη στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Το μυστικό είναι να μη μείνει το κρέας εκτός ψυγείου για πάνω από μισή ώρα και να μαγειρευτεί αμέσως μετά.
Η λύση με το αλατισμένο νερό που δουλεύει πραγματικά
Μια άλλη «μαγική» τεχνική που συζητιέται πολύ είναι το αλατισμένο νερό. Πώς γίνεται; Βάζετε το κρέας μέσα σε μια καλά σφραγισμένη σακούλα και τη βυθίζετε σε κρύο νερό με λίγο αλάτι.
Το αλάτι μειώνει τη θερμοκρασία πήξης του νερού, βοηθώντας τη θερμότητα να περάσει πιο γρήγορα στο εσωτερικό του κρέατος. Έτσι, επιταχύνεται η απόψυξη χωρίς να χαλάει η ποιότητα. Αν η διαδικασία διαρκέσει πάνω από 30-40 λεπτά, τοποθετήστε τη σακούλα στο ψυγείο για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Οι κρεοπώλες συμφωνούν ότι η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική και δεν αλλοιώνει τη γεύση ή τη σύσταση του προϊόντος, αρκεί να τηρηθούν οι χρόνοι και να μην έρθει το κρέας σε άμεση επαφή με το νερό.
Ο φούρνος μικροκυμάτων: φίλος ή εχθρός;
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ίσως η πιο γρήγορη και ασφαλής λύση – αν ξέρετε πώς να τον χρησιμοποιήσετε σωστά. Οι περισσότεροι σύγχρονοι φούρνοι διαθέτουν ειδική λειτουργία «απόψυξης» (defrost).
Το μυστικό είναι να επιλέξετε αυτή τη ρύθμιση και να παρακολουθείτε το φαγητό στενά. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, πρέπει να μαγειρέψετε το κρέας αμέσως. Αν το αφήσετε για αργότερα ή το ξαναψύξετε, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.
Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να σας «σώσει» όταν βιάζεστε, αρκεί να μην παραλείψετε αυτό το κρίσιμο βήμα: μαγείρεμα αμέσως μετά την απόψυξη.
Τι να μην κάνετε ποτέ – και όμως πολλοί το κάνουν!
Πόσες φορές έχετε βυθίσει το κρέας σε ζεστό νερό ή το έχετε αφήσει πάνω στον πάγκο να ξεπαγώσει; Είναι ένα από τα πιο συχνά και επικίνδυνα λάθη στην κουζίνα.
Όταν το κρέας παραμένει για περισσότερο από μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, δημιουργούνται οι τέλειες συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια δεν σκοτώνονται πάντα στο μαγείρεμα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές στομαχικές διαταραχές ή δηλητηρίαση.
Αν λοιπόν βιάζεστε, επιλέξτε μία από τις τρεις μεθόδους που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ξεχάστε το ζεστό νερό και τη θερμοκρασία δωματίου – μπορεί να φαίνονται «πιο γρήγορα», αλλά σίγουρα δεν είναι ασφαλή.
Μερικές τελευταίες συμβουλές για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο
Αν θέλετε να κρατήσετε το κρέας σας φρέσκο και νόστιμο, οργανωθείτε από πριν. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να το μεταφέρετε από την κατάψυξη στο ψυγείο τουλάχιστον 24 ώρες πριν το μαγειρέψετε. Έτσι, θα ξεπαγώσει ομοιόμορφα και θα διατηρήσει τη φυσική του υγρασία.
Αν δεν έχετε τόσο χρόνο, τότε επιλέξτε τη λύση με τα μεταλλικά σκεύη ή το αλατισμένο νερό. Και φυσικά, αν έχετε μικροκύματα, αξιοποιήστε τη λειτουργία «απόψυξης» χωρίς φόβο.
Με λίγη προσοχή και σωστό χειρισμό, μπορείτε να έχετε πάντα ζουμερό, ασφαλές και γευστικό κρέας στο πιάτο σας, χωρίς άγχος και χωρίς κίνδυνο για την υγεία σας.












