Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram Vimeo
    NewSide
    Τρίτη, 8 Ιουλίου
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • LIFESTYLE
    • ΤΑΞΙΔΙ
    • PEOPLE
    • ΑΣΤΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
    • MEDIA
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ
    • ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    NewSide
    Αρχική » Τοπικό ποτό από τον Πειραιά με αυθεντική γεύση που ξεχωρίζει και στο εξωτερικό
    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

    Τοπικό ποτό από τον Πειραιά με αυθεντική γεύση που ξεχωρίζει και στο εξωτερικό

    2 Ιουνίου 2025Updated:2 Ιουνίου 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια6 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Email
    Follow Us
    Google News Flipboard
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Telegram

    Με όνομα βαρύ και ιστορία 130 χρόνων ένα ελληνικό ποτό κυριαρχεί ακόμα στα σαλόνια. Το όνομα του γνωστό σε όλα τα ελληνικά χείλη και όχι μόνο, ένα ποτό που ταξίδεψε στη μακρινή Κούβα, στην Αμερική και έγινε σήμα κατατεθέν. «Μεταξύ μας…Metaxa».

    Το ποτό που δημιούργησε ο Σπύρος Μεταξάς κέρδισε την αγορά παγκοσμίως και συνεχίζει μέχρι σήμερα την πορεία που κουβαλάει από τα πρώτα του βήματα στον Πειραιά.

    Έμπορος και ιδιοκτήτης ταβέρνας στον Πειραιά, μπορεί να ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους πελάτες του, όμως ταυτόχρονα ήταν πνεύμα ανήσυχο που αναζητούσε διαρκώς κάτι καινούργιο.

    Ήταν στο μακρινό 1988, όταν ο Σπύρος Μεταξάς, σε μια συνοικία του Πειραιά πήρε την απόφαση και έφτιαξε το δικό του δρόμου. Ο Σπύρος Μεταξάς ήταν αποφασισμένος να επιτύχει ένα επίπεδο γευστικής απαλότητας και αρωματικής έντασης που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ πριν στα οινοπνευματώδη.

    Τότε ήταν που έφτιαξε ένα ένα ποτό ζωηρό, αλλά ταυτόχρονα απαλό και του έδωσε το όνομά του: METAXA.

    Ο Σπύρος Μεταξάς από τα Ψαρρά που εμπνεύστηκε το ελληνικό ποτό

    Με δυο λόγια η ιστορική Ποτοποιία-Κονιακοποιΐα Μεταξά ιδρύθηκε πριν από 130 χρόνια, ήτοι το 1888 στον Πειραιά από το Σπύρο Μεταξά, έμπορο και ιδιοκτήτη ταβέρνας και το… νέκταρ της έφτασε σε όλο τον κόσμο.

    Τα γαλλικά ξύλινα βαρέλια είναι ένα ακόμη μυστικό της γεύσης και της μοναδικότητας του METAXA

    Είναι το πρώτο διεθνές ελληνικό ποτό, γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι», καθώς από το 1900 είχαν αρχίσει οι εξαγωγές στην Αμερική. Το Μεταξά σήμερα εξάγεται σε πάνω από 60 χώρες, ενώ κανένα άλλο ποτό δεν έχει την ίδια διαδικασία παραγωγής, ενώ αποστάγματα άνω των 30 ετών χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία παραγωγής διαφορετικών ειδών.

    Οι ξακουστοί αμπελώνες της Σάμου χαρίζουν το γλυκό Μοσχάτο και δίνουν μια απαλή νότα στο METAXA

    Το έμβλημα της εταιρείας, ο Σαλαμινομάχος

    Το έμβλημα της εταιρείας, ο Σαλαμινομάχος, φέρεται να εικονιζόταν σε νόμισμα που βρέθηκε στη θεμελίωση του εργοστασίου, στην οδό Αριστείδου 7. Ο θρύλος λέει, πως κατά τις εργασίες κατασκευής της μονάδας βρέθηκε στα θεμέλια ένα νόμισμα που απεικόνιζε τον Σαλαμινομάχο. Ο Σπύρος Μεταξάς θεώρησε το γεγονός οιωνό και αποφάσισε να δώσει στην ποτοποιία του και το ξεχωριστό του αλκοολούχο ποτό αυτό το έμβλημα.

    Έτσι η εταιρεία ξεκίνησε το 1888, με αρχικό κεφάλαιο 100.000 δραχμών, για να γίνει μία από τις πλέον ισχυρές ελληνικές βιομηχανίες και ένα εξίσου ισχυρό brand name.

    Η ιστορία του METAXA μέσα από τα ξεχωριστά μπουκάλια του. Ένα από αυτά υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι

    Οι πρώτες εξαγωγές σε Οθωμανική αυτοκρατορία και Αίγυπτο ξεκινούν ήδη από το 1892 ενώ είναι η ίδια χρονιά που εμφανίζεται και η πρώτη διαφημιστική καταχώρηση του εργοστασίου των αδελφών Μεταξά στην εφημερίδα Σφαίρα του Πειραιά.

    Οι φιάλες του METAXA άλλαξαν πολλές φορές, το περιεχόμενό τους όμως ποτέ
    Το 1895 κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση της Βρέμης και είναι γνωστό στις διεθνείς αγορές ως «Κονιάκ Αγνόν εκ Σταφυλής Παλαιόν». Πέραν του κονιάκ, η εταιρεία τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της παρήγε αψέντι, μαστιχάτο, σαρτρέζ, βενεδικτίνη, κερασσό, κακάο και Βερμούτ τύπου Τορίνου.

    Η ζήτηση για το Ελληνικό ποτό ήταν πολύ ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εισήχθη για πρώτη φορά το 1900 και το Μεταξά έγινε έκτοτε γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι».

    Το μυστικό στους αμπελώνες

    Οι ξακουστοί αμπελώνες της Σάμου είναι αυτοί που χαρίζουν το γλυκό Μοσχάτο και δίνουν μια απαλή νότα στο METAXA. Είναι στην ουσία το μυστικό της συνταγής.

    Οι Γάλλοι ποτοποιοί χρησιμοποιούσαν τη ζάχαρη, όμως ο Σπύρος Μεταξάς μαζί με το απόσταγμα οίνου έβαλε στο βαρέλι του και το φημισμένο γλυκό Μοσχάτο Σάμου. Εκεί έκανε τη διαφορά.

    Οι αμπελώνες καλλιεργούνται σε μικρές εκτάσεις γης, που συχνά είναι στο μέγεθος ενός κήπου και προστατεύονται από τις παραδοσιακές πεζούλες, πέτρινους τοίχους που συγκρατούν και αποστραγγίζουν το πολύτιμο χώμα. Τα πολύτιμα σταφύλια του ποικιλίας, που οι ντόπιοι περιποιούνται και φροντίζουν με αγάπη, τρυγούνται παραδοσιακά, αποκλειστικά με το χέρι.

    Οι ιστορίες που συνοδεύουν το ποτό Μεταξά, δεν έχουν τέλος

    Ο θάνατος του Σπύρου Μεταξά το 1909, ήρθε σε μια στιγμή που η εταιρία έχει μπει πλέον σε τροχιά απογείωσης. Η εταιρία συνεχίζει την ανοδική της πορεία χάρη στη σύζυγό του Δέσποινα και στους τρεις γιους του.

    Οι δε ιστορίες που συνοδεύουν το Μεταξά, δεν έχουν τέλος. Ο Φιντέλ Κάστρο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Mεταξά την περίοδο που μετακινήθηκε στην Κούβα με σκοπό να ξεκινήσει την επανάσταση. Στο πλοίο που τον μετέφερε γνωρίστηκε με τον Έλληνα καπετάνιο, ο οποίος του πρόσφερε ένα μπουκάλι. Από εκείνη τη στιγμή έγινε φανατικός οπαδός του.

    Ανάμεσα στους φανατικούς του Μεταξά ήταν και ο Έλληνας Κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης.

    Η πώληση της εταιρείας

    Τα εγγόνια του Σπύρου Μεταξά, Ηλίας και Σπύρος ο νεότερος, ανέλαβαν την ώθηση του προϊόντος, με στόχο την ανάπτυξη και την εδραίωσή του στην δεκαετία του ’60.

    Το 1968 χτίζεται το σημερινό εργοστάσιο στην Κηφισιά. Αποκτά πλέον εξέχουσα θέση στη Γερμανία, ως το νούμερο ένα εισαγόμενο προϊόν της χώρας, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία δημοφιλέστερα εισαγόμενα προϊόντα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Η οικογένεια Μεταξά, δεν ξέχασε ποτέ τον αγαπημένο της Πειραιά. Έτσι, μετά από δωρεά του Άγγελου Μεταξά το 1963, κατασκευάζεται στην πόλη το αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά.

    Τα χρόνια περνούν και το σλόγκαν «Μεταξύ μας…Metaxa», αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία.

    Το 1989 με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας η οικογένεια Μεταξά αποχώρησε. Πούλησε τον οίκο Μεταξά σε έναν όμιλο αγγλικών τότε συμφερόντων, την ΙDV, ενώ από το 2000 ανήκει στον οικογενειακό όμιλο της Remy Cointreau.

    Ο Metaxa Master

    Πάντα υπάρχει ένας άνθρωπος που ονομάζεται Metaxa Master. Είναι αυτός που προστατεύει ευλαβικά τα μυστικά και σήμερα το ποτό γεννιέται κάτω από το άγρυπνο μάτι του Κωνσταντίνου Ράπτη, του Metaxa Master. Αυτός είναι που εγγυάται ότι κάθε σταγόνα προσφέρει την απαλότητα και τον χαρακτήρα που έχουν κάνει διάσημο το ποτό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

    Διαλεγμένα από τον Metaxa Master, τα αποστάγματα επιλέγονται για τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα τους και την ικανότητά τους για παλαίωση. Η ζωή τους ξεκινά σε μικρά δρύινα βαρέλια. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, αναμειγνύονται με Μοσχάτα κρασιά, κάτω από την επίβλεψη του Metaxa Master, ο οποίος μετά τοποθετεί τα χαρμάνια σε μεγαλύτερα δρύινα βαρέλια για να γίνει το πάντρεμα.

    Με τον σημερινό METAXA Master, Κωνσταντίνο Ράπτη, μπροστά από το πρώτο βαρέλι στο κελάρι που φέρει το όνομα του ιδρυτή της εταιρίας

     

    Post Views: 5.678
    Follow on Google News Follow on Flipboard
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΤα μυστικά του Ιπποκράτη φέρνουν στο φως τη σοφία και τη γνώση που αξίζει να διαβαστούν
    Next Article Κριός – Το ζώδιο του μήνα φέρνει τη φωτεινή ενέργεια και τη δύναμη της αρχής, προσφέροντας νέες αρχές και προκλήσεις.

    Ενδιαφέροντα

    Η εποχή που η «επιχείρηση τάπερ» στην Ελλάδα προσέφερε σταθερό εισόδημα σε πολλές οικογένειες

    7 Ιουλίου 2025

    Ίμια: 28 χρόνια από την κρίση – Το χρονικό της και η απώλεια των Καραθανάση, Βλαχάκου και Γιαλοψού

    2 Ιουλίου 2025

    Το θρυλικό «Μουσικόραμα» της ΕΡΤ και ο μύθος του παρουσιαστή του

    11 Ιουνίου 2025

    Η «φλορέτα» που έγινε θρύλος στην Ελλάδα του 60 και η ιστορία πίσω από την επιτυχία της

    11 Ιουνίου 2025

    Λιθοβολία: Το ξεχασμένο αθλητικό αγώνισμα και το ρεκόρ του Νικολάου Γιαβάση από την Κάλυμνο

    9 Ιουνίου 2025

    Βίλα Καζούλη: Το ιστορικό αρχοντικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Η Υπολοχαγός Νατάσσα»

    9 Ιουνίου 2025

    Στιγμές από μια παλιά οικογενειακή σκηνή: Λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν

    2 Ιουνίου 2025

    Το ψωμί με ζάχαρη: Μια γεύση που θυμίζει παιδικές αναμνήσεις

    12 Απριλίου 2025

    Το ποίημα του Γιώργου Σουρή για την Ελλάδα που παραμένει διαχρονικό

    12 Απριλίου 2025

    Το δυστύχημα του ΚΤΕΛ τη δεκαετία του ‘50: Μια επιζώσα αφηγείται

    12 Απριλίου 2025

    Στην πενταήμερη θυμάσαι που ήταν η πιο top εκδρομή όλων των σχολικών μας χρόνων

    12 Απριλίου 2025

    Πώς ήταν η ζωή πριν το PlayStation, το iPhone και τα social media

    12 Απριλίου 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Απλός τρόπος για να καθαρίσετε το θερμός από άσχημες μυρωδιές

    ΕΛΛΑΔΑ

    «Συγνώμη» ή «συγγνώμη»; Δείτε ποια γραφή θεωρείται σωστή σήμερα

    AUTO MOTO

    Μηχανικός εξηγεί τι δείχνει το μαύρο χρώμα του λαδιού στον κινητήρα

    ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    Είναι τα Air fryer μια πιο υγιεινή επιλογή στο μαγείρεμα;

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Τρεις απλές συμβουλές για να αναπτυχθεί σωστά η βουκαμβίλια σας

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή χρώματος βαλίτσας πριν το ταξίδι

    AUTO MOTO

    Γιατί είναι λάθος να χρησιμοποιείτε καθαρό νερό στα πιτσιλιστήρια του αυτοκινήτου

    ΓΥΝΑΙΚΑ

    Καθημερινές συμβουλές μακιγιάζ για φρέσκια και φυσική εμφάνιση

    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

    Η εποχή που η «επιχείρηση τάπερ» στην Ελλάδα προσέφερε σταθερό εισόδημα σε πολλές οικογένειες

    ΤΑΞΙΔΙ

    Μια φυσική ροζ λίμνη στην Τουρκία που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    • LIFESTYLE
      Ιφιγένεια Τζόλα: Η καταγωγή της και η σχέση με την αδερφή της

      Η Ιφιγένεια Τζόλα, μια από τις ανερχόμενες ηθοποιούς της ελληνικής τηλεόρασ...

    • ΔΙΑΦΟΡΑ
      Χειρομαντεία:Η γραμμή στο χέρι σας ονομάζεται «Γραμμή του Γάμου» και δείχνει πότε θα παντρευτείτε!

      Στην χειρομαντεία, οι γραμμές του γάμου αναφέρονται ως και γραμμές της ένωσ...

    • LIFESTYLE
      Η νέα ζωή της Εβελίνας Παπαντωνίου μετά την αποχώρησή της από το μόντελινγκ

      Η Εβελίνα Παπαντωνίου ανήκει στα πιο επιτυχημένα μοντέλα της Ελλάδας, έχοντ...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      Βεβαίωση εργοδότη: Πού θα τη βρείτε και πώς να την εκτυπώσετε ηλεκτρονικά

      Η Βεβαίωση Εργοδότη είναι ένα πολύτιμο έγγραφο για τους εργαζόμενους, καθώς...

    • LIFESTYLE
      Θάλεια Προκοπίου: Πώς είναι σήμερα και τι κάνει η πρώην πρωθιέρεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

      Η Θάλεια Προκοπίου ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες σ...

    • ΖΩΔΙΑ
      Στροφάρουν με χίλια, έχουν μυαλό “ξυράφι”: Tα 3 πιο έξυπνα ζώδια, δεν τους ξεγελάς με τίποτα

      Κάθε ζώδιο διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδιαίτερο. Ενώ...

    • MEDIA
      Δωρεάν περιεχόμενο στο YouTube: Ταινίες διαθέσιμες για όλους

      Οδηγός για Δωρεάν Ταινίες μέσω YouTube: Πώς να Απολαύσετε Ταινίες χωρίς Δια...

    • ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ
      Το πτηνό που έχει καταγραφεί να πετά στα 11.300 μέτρα και παραμένει στον αέρα για ώρες

      Ο γύπας που πετάει πιο ψηλά από όλα τα άλλα πτηνά Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το...

    • LIFESTYLE
      Βασίλης Μπισμπίκης και Δέσποινα Βανδή σε κοινή φωτογραφία – Η ζεστή στιγμή που μοιράστηκαν στα social media

      Η Σχέση της Δέσποινας Βανδή και του Βασίλη Μπισμπίκη: Η Ιστορία Μιας Ρομαντ...

    • ΥΓΕΙΑ
      Πώς επηρεάζουν τα γλυκά τον εγκέφαλό μας και γιατί τα αποζητούμε

      Η Μαγεία των Γλυκών: Γιατί Δεν Μπορούμε Να τους Αντιστάθουμε Όλοι μας έχουμ...

    INTERZITA LTD EOOD © | 2015 - 2025
    • ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
    • Σχετικά με εμάς

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.