Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram Vimeo
    NewSide
    Πέμπτη, 3 Ιουλίου
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • LIFESTYLE
    • ΤΑΞΙΔΙ
    • PEOPLE
    • ΑΣΤΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
    • MEDIA
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ
    • ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    NewSide
    Αρχική » Μας έκανε περήφανους η Δώρα Πασχαλίδου: Η τυφλή Θεσσαλονικιά κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στο τζούντο
    ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Μας έκανε περήφανους η Δώρα Πασχαλίδου: Η τυφλή Θεσσαλονικιά κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στο τζούντο

    11 Ιουνίου 2025Updated:11 Ιουνίου 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια6 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Email
    Follow Us
    Google News Flipboard
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Telegram

    Η Δώρα Πασχαλίδου το καλοκαίρι που μας πέρασε έγραψε ιστορία και όλοι τη θαυμάζουμε. Είναι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια με πρόβλημα στην όραση που κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης και μάλιστα στο ιδιαίτερα δύσκολο άθλημα του τζούντο.

    Η 26χρονη Ελληνίδα τζουντόκα ψηφίστηκε από τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών, ως η κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε. Όχι άδικα καθώς κέρδισε ο χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο τυφλών, αλλά και την πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

    «Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον ΠΣΑΤ και τους Έλληνες δημοσιογράφους. Είναι πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους μεγάλους αθλητές, σε παράγοντες που βοηθούν στον αθλητισμό καθώς και στους δημοσιογράφους που έχουν συντελέσει ώστε να βρισκόμαστε όλοι εδώ. Το κίνητρο μου είναι πάντα η αγάπη για το άθλημα μου, όπως φαντάζομαι είναι και όλων των αθλητών. Η δύναμη μου αντλείται από τον προπονητή μου τον οποίο ευχαριστώ και του αφιερώνω αυτό το βραβείο και είναι ο Θεόκλητος Παπαχρήστος. Σήμερα δε βρίσκεται μαζί μου ως φυσική παρουσία αλλά πάντα είναι μαζί μου. Ο αθλητισμός ενώνει. Το λέω πάντα, το γράφω πάντα και το πιστεύω με όλη μου την καρδιά. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε. Με συγκινεί πολύ αυτή η μέρα. Είναι η πρώτη μου βράβευση από τον ΠΣΑΤ και με συγκινεί ακόμα περισσότερο γιατί για να φτάσω μέχρι εδώ υπήρξε μεγάλη προσπάθεια, κόπος και δουλειά, όπως άλλωστε για όλους τους αθλητές, ένα παραπάνω για το άθλημά μου το οποίο δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα. Η γνώση είναι δύναμη. Το πιστεύω με όλη μου την καρδιά και εσείς οι δημοσιογράφοι την έχετε στα χέρια σας. Είστε αποκλειστικά άνθρωποι που μπορείτε να βοηθάτε τα αθλήματα και τους αθλητές. Όχι για να ακούγομαι εγώ ή ο τάδε, αλλά να ακούγεται η δουλειά μας για την οποία και μοχθούμε. Εμείς εκπροσωπούμε την πατρίδα μας και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Αυτή είναι και η υπόσταση του αθλητισμού. Μια κοινωνική και πιο ανθρώπινη πλευρά. Να ευχαριστώ το φυσιοθεραπευτή μου Ζώη Χαρίση και το γιατρό μου Γιάννη Ράλλη. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί το 2023 ήταν γεμάτο επιτυχίες και η πρόκριση μου στο Παρίσι θα είναι η δεύτερη συμμετοχή μου σε Παραολυμπιακούς Αγώνες».

    Η Δώρα Πασχαλίδου μετά την μεγάλη νίκη της μίλησε στο Zougla.gr και στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για τον αγώνα στο Ευρωπαϊκό Παρά-Πρωτάθλημα του Ρότερνταμ, για το όνειρό της να υψώνει την ελληνική σημαία στο πιο υψηλό ιστό αλλά απεύθυνε και έκκληση σε αυτούς που αφήνουν τα αυτοκίνητα τους σε ράμπες ΑμεΑ.

    Για την κατάκτηση του χρυσού είπε:
    «Η αλήθεια είναι πως το πάλευα, αλλά δεν το περίμενα! Είναι το πρώτο μου χρυσό και είμαι ενθουσιασμένη! Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσα και τι σημαίνει αυτό για μένα!

    Από το ξεκίνημα μου είχα ένα μεγάλο όνειρο! Να πάρω το χρυσό μόνο και μόνο για να ακουστεί ο Εθνικός μας ύμνος! Μόνο, για να ανεβεί και από μένα η Ελλάδα μας στο βάθρο και να κυματίζει σε ολόκληρη την Ευρώπη η σημαία μας!

    Αυτό το μετάλλιο ήρθε για να επισφραγίσει όλη την προσπάθεια, τον κόπο, τον χρόνο, την αφοσίωση και την αγάπη μου για το judo. Δακρυσμένη πάνω στο βάθρο, να σιγο – ψιθυρίζω τα λόγια του Εθνικού μας ύμνου, ζωντάνευε το όνειρο μπροστά μου και ήμουν ευτυχισμένη, πλήρης, συγκινημένη, δυνατή!».
    Για αυτούς που βρίσκονται δίπλα της
    «Δίπλα μου στέκει πάντοτε ο δάσκαλος και προπονητής μου και ένας από τους καλύτερους αθλητές παγκοσμίως Παπαχρήστος Θεόκλητος! Δίπλα μου στον δύσκολο δρόμο που διάλεξα, να με στηρίζει, να με βοηθά, να με ακούει, να με συμβουλεύει, να με ενθαρρύνει, να με κρατά όταν πέφτω και να με καμαρώνει πάντοτε!

    Η οικογένεια μου και ιδιαίτερα ο μεγάλος μου αδερφός! Ο σύλλογος μου ΑΣΤ Ήφαιστος! Ο προπονητής του συλλόγου Γιώργος Μαρκόπουλος! Ο επιχειρηματίας Θανάσης Σιδέρης που ανταποκρίθηκε άμεσα στην προσφορά ρούχων και εξοπλισμού όταν τα χρειάστηκα! Το γυμναστήριο Elixir που γενναιόδωρα μου παραχωρεί το γυμναστήριο ώστε να προπονούμαι με τον καλύτερο τρόπο! Το γυμναστήριο GYM Challenge στα Νέα Μουδανιά με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και με υπέροχους ανθρώπους που ξέρουν να προσφέρουν και να βοηθούν! Η ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ όπου μπορεί και το επιτρέπουν τα οικονομικά της καθώς και η ΕΠΕ ως αρωγός στο δρόμο όλων των αθλητών για το Παρίσι».

    Πώς ένα παιδί που δεν βλέπει να κατακτά τη κορυφή της Ευρώπης;

    «Είναι το ίδιο που θα ήταν για ένα παιδί που βλέπει! Η ίδια προσπάθεια, η ίδια αγωνία, η ίδια χαρά, το ίδιο χρυσό, η ίδια Ελλάδα, οι ίδιοι Έλληνες χωρίς καμία διαφοροποίηση λόγω της απώλειας της όρασης!

    Αυτό που αλλάζει σίγουρα είναι πως για κάποιον που δεν βλέπει ίσως είναι πιο έντονη η χαρά γιατί είναι πιο πολλές και έντονες οι δυσκολίες για να φτάσει μέχρι την κορυφή! Όλοι γνωρίζουμε, όλοι γνωρίζετε πως ο αθλητισμός και ιδιαίτερα για όσους έχουν κάποια αναπηρία είναι εντελώς παραγκωνισμένος στην Ελλάδα! Θεωρείται πολυτέλεια στις μέρες μας ο πρωταθλητισμός. Πολυτέλεια όμως δίχως τις απαιτούμενες πολυτέλειες!

    Είμαι η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα χωρίς όραση που παίρνει χρυσό σε πανευρωπαϊκούς αγώνες συνεχίζοντας έτσι την ιστορία του δασκάλου μου όπου έκανε το ξεκίνημα του judo για μη βλέποντες στην Ελλάδα χαράζοντας έναν δρόμο γεμάτο επιτυχίες. Αυτό το γεγονός είναι μεγάλη τιμή για μένα! Μεγάλο κίνητρο!».

    Ποια είναι η καθημερινότητα της;
    «Γεμάτη, δύσκολη και απαιτητική καθώς τα όσα έχω επιλέξει να κάνω στη ζωή μου θέλουν το καθένα πολύ χρόνο, αφοσίωση και προσήλωση ώστε να μπορώ να πω ότι εξελίσσομαι και δεν παραμένω στάσιμη! Η κάθε μου μέρα ξεκινά με ένα καλό πρωινό, γυμναστική, συνεχίζει με σπουδές και μουσική και κλείνει με προπόνηση!

    Κάποιες μέρες λίγο διαφοροποιούνται καθώς δίνω χρόνο για την ενασχόληση μου με την εκμάθηση Ισπανικών και άλλων δραστηριοτήτων που μου αρέσει να κάνω! Προπονούμαι κάτω από πολύ δύσκολες και αταίριαστες για τον πρωταθλητισμό συνθήκες!

    Το judo δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα και αυτό δυσκολεύει κάθε πλευρά! Περιορισμένοι χώροι προπόνησης, ελάχιστα άτομα και ακόμα λιγότερες γυναίκες που ασχολούνται σε επίπεδο πρωταθλητισμού και καμία μέριμνα για να προπονούμαι μαζί τους!

    Τα καλοκαίρια συγκεκριμένα οι συνθήκες δυσχεραίνουν διότι όλοι οι σύλλογοι judo στην Ελλάδα κλείνουν. Αυτό συνεπάγεται με ατομικές προπονήσεις, κυρίως γυμναστήριο και σίγουρα εντελώς άνισες με αυτές των συναθλητριών μου των υπόλοιπων χωρών με τις οποίες καλούμαι να αγωνιστώ».

    Τι την ώθησε να ασχοληθεί με το τζούντο;
    «Ασχολήθηκα με το judo όταν ο αθλητής που θαυμάζω μου είπε πως θα ξεκινήσει να προπονεί! Από τότε ήμουν και η είμαι η μαθήτρια και αθλήτρια του! Έχει έναν μοναδικό τρόπο να μεταδίδει το άθλημα και τις γνώσεις του!

    Το judo είναι πολλά παραπάνω από όσα μπορεί να δει κανείς στους αγώνες! Είναι αμοιβαίο όφελος, είναι χαρά, είναι ολόκληρη φιλοσοφία! Είναι ο δρόμος της ευγένειας, η αγάπη για προσπάθεια! Είναι γνώση, δύναμη και γοητεία! Είναι αδρεναλίνη, μαχητικότητα, θάρρος. Είναι όμορφες στιγμές, κόπος, προσπάθεια, απόδραση.

    Ναι! Δραπετεύω γιατί όταν ανεβαίνω στα στρώματα υπάρχει μόνο judo! Κανένα πρόβλημα, ούτε το μεγαλύτερο, δεν χωράει, δεν έχει θέση στο tatami!».

    Post Views: 3.498
    Αποκάλυψη Έλληνες Σκέψεις
    Follow on Google News Follow on Flipboard
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΤέμπη: «Την ημέρα που έφυγε το παιδί μου, ο Θεός είχε ρεπó», καθηλώνει πατέρας θúματος
    Next Article Έρχεται «χρυσή» εβδομάδα: «Χιονοθύελλα» χρημaτων για τρία Ζώδια μέχρι 2 Μαρτίου, σύμφωνα με τους Αστρολόγους

    Ενδιαφέροντα

    Η ιστορία του Βασίλη Δοσούλα – Από το ατύχημα στη δύναμη και την έμπνευση

    2 Ιουλίου 2025

    Ο Κωνσταντέλιας συνάντησε έναν τυφλό φίλαθλο του ΠΑΟΚ από την Κομοτηνή σε μια ξεχωριστή στιγμή

    2 Ιουλίου 2025

    Απολαυστική δήλωση της Κοτσαηλίδου για Άρη, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό – Τι είπε

    2 Ιουλίου 2025

    Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος: Η πορεία της στην Ιταλία και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε

    2 Ιουλίου 2025

    Ο Σπύρος Λούης και το μοναδικό αίτημά του μετά τη νίκη στους Ολυμπιακούς του 1896

    2 Ιουλίου 2025

    Από τις Σπέτσες στον πλούτο και πίσω: Πώς συνέβαλε οικονομικά στην ανάπτυξη του νησιού του

    2 Ιουλίου 2025

    Από το Ναύπλιο στην Ευρώπη: Η πορεία ενός γιατρού που συνέβαλε στην εξέλιξη της ιατρικής στην Ελλάδα

    2 Ιουλίου 2025

    Ίμια: 28 χρόνια από την κρίση – Το χρονικό της και η απώλεια των Καραθανάση, Βλαχάκου και Γιαλοψού

    2 Ιουλίου 2025

    Πώς έβριζαν οι αρχαίοι Έλληνες; Ένα ταξίδι στη γλώσσα και τις εκφράσεις της εποχής

    24 Ιουνίου 2025

    Έχτισαν με τα χέρια τους ένα σπίτι από άχυρο και πηλό – και βρήκαν την ελευθερία στη φύση

    18 Ιουνίου 2025

    Νάσια Γκουβέρου: Η μόνη διασώστρια του ΕΚΑΒ με μοτοσυκλέτα και το έργο της

    18 Ιουνίου 2025

    Αντίνοος Αλμπάνης: «Τα κατοικίδια είναι συγκάτοικοί μας, όχι ιδιοκτησία μας»

    18 Ιουνίου 2025

    Comments are closed.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
    ΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Το πρώτο ηλεκτρικό ιπτάμενο αυτοκίνητο πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμαστική πτήση

    ΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Τουρίστες επιχείρησαν να ανέβουν σε απαγορευμένο τρένο – Τι προβλέπεται από τη νομοθεσία

    ΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Πτήση διάρκειας οκτώ ωρών κατέληξε κοντά στην αφετηρία – Τι συνέβη κατά τη διαδρομή

    ΓΥΝΑΙΚΑ

    Skin fasting: Τι είναι και πώς μπορεί να ωφελήσει την επιδερμίδα μας

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

    Η ιστορία μιας γυναίκας που ζει εδώ και δέκα χρόνια χωρίς χρήματα και αισθάνεται πιο ελεύθερη

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Νέα επιστημονική ανακάλυψη στη Μεσόγειο προκαλεί ανησυχία – Τι αναφέρουν οι ειδικοί

    AUTO MOTO

    Νέο μοντέλο παπιού με υψηλές επιδόσεις στην ελληνική αγορά – Δείτε τα χαρακτηριστικά και την τιμή του

    ΚΟΣΜΟΣ

    Ιδιαίτεροι νόμοι που ισχύουν στην Ελβετία: Μεγάλο πρόστιμο σε οδηγό για παραβίαση απόστασης ασφαλείας

    AUTO MOTO

    Η Toyota αποκαλύπτει το όνομα της νέας σειράς ηλεκτρικών οχημάτων

    ΤΑΞΙΔΙ

    Οικονομικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    • LIFESTYLE
      Ιφιγένεια Τζόλα: Η καταγωγή της και η σχέση με την αδερφή της

      Η Ιφιγένεια Τζόλα, μια από τις ανερχόμενες ηθοποιούς της ελληνικής τηλεόρασ...

    • ΔΙΑΦΟΡΑ
      Χειρομαντεία:Η γραμμή στο χέρι σας ονομάζεται «Γραμμή του Γάμου» και δείχνει πότε θα παντρευτείτε!

      Στην χειρομαντεία, οι γραμμές του γάμου αναφέρονται ως και γραμμές της ένωσ...

    • LIFESTYLE
      Η νέα ζωή της Εβελίνας Παπαντωνίου μετά την αποχώρησή της από το μόντελινγκ

      Η Εβελίνα Παπαντωνίου ανήκει στα πιο επιτυχημένα μοντέλα της Ελλάδας, έχοντ...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      Βεβαίωση εργοδότη: Πού θα τη βρείτε και πώς να την εκτυπώσετε ηλεκτρονικά

      Η Βεβαίωση Εργοδότη είναι ένα πολύτιμο έγγραφο για τους εργαζόμενους, καθώς...

    • MEDIA
      Greek-flix: Εφαρμογή για streaming σειρών, ταινιών και ελληνικών καναλιών

      Greek-Flix: Η Απόλυτη Εφαρμογή για Δωρεάν Σειρές, Ταινίες και Ελληνικά Κανά...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      ΑΣΕΠ 3Κ/2025: 162 Μόνιμες θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ

      Η προκήρυξη 3Κ/2025 του ΑΣΕΠ: Μόνιμες θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστή...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      ΔΥΠΑ: Ποιοι δικαιούνται επίδομα γονικής άδειας και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

      ΔΥΠΑ Επίδομα Γονικής Άδειας 1.760 Ευρώ: Τι Πρέπει να Ξέρετε για την Αίτηση...

    • LIFESTYLE
      Θάλεια Προκοπίου: Πώς είναι σήμερα και τι κάνει η πρώην πρωθιέρεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

      Η Θάλεια Προκοπίου ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες σ...

    • LIFESTYLE
      Ο Νώντας Μπάρκας: Ο πατέρας της Δανάης Μπάρκα και η σχέση τους μακριά από τη δημοσιότητα

      Η ομοιότητα της Δανάης Μπάρκα με τη μητέρα της, τη Βίκυ Σταυροπούλου, είναι...

    • LIFESTYLE
      Η Βαλέρια Λάτσιου μεγαλώνει και τραβά τα βλέμματα – Η κόρη της Ελένης Μενεγάκη

      Τα γενέθλια της είχε στις 28 Ιανουαρίου η Βαλέρια Λάτσιου κόρη της Ελένης Μ...

    INTERZITA LTD EOOD © | 2015 - 2025
    • ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
    • Σχετικά με εμάς

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.