Πώς θα καθαρίσετε το ψυγείο από την επικίνδυνη μούχλα στα λάστιχα
Το ψυγείο είναι κάτι σαν τον αφανή ήρωα της κουζίνας μας. Είναι εκεί 24/7, αποθηκεύει τρόφιμα, κρατάει τα πάντα φρέσκα, και όμως… πολλές φορές το παραμελούμε. Ένα από τα πιο συνηθισμένα (και σιχαμένα) προβλήματα; Η μούχλα στα λάστιχα της πόρτας. Αν δεν έχετε ρίξει ακόμα μια ματιά εκεί, κάντε το – δεν θα ενθουσιαστείτε, αλλά θα το ευγνωμονείτε μετά.
Γιατί τα λάστιχα πιάνουν μούχλα τόσο εύκολα
Τα λάστιχα είναι σαν μικρές παγίδες υγρασίας και βρωμιάς. Κρατάνε τα πάντα κλειστά αεροστεγώς – αλλά και ό,τι πέσει εκεί μέσα: υγρά, ψίχουλα, μικροσταγόνες σάλτσας. Και τι αγαπάει η μούχλα; Ναι, σωστά το σκέφτεστε: υγρασία + σκοτεινά σημεία + οργανικά υπολείμματα = τέλειες συνθήκες για ανάπτυξη μούχλας.
Πριν ξεκινήσετε, ετοιμάστε το “πεδίο μάχης”
Πρώτα απ’ όλα: ασφάλεια. Βγάλτε το ψυγείο από την πρίζα. Αν είναι εντοιχισμένο, τραβήξτε το απαλά για να έχετε πρόσβαση παντού. Αδειάστε όλα τα ράφια, βγάλτε τα συρτάρια και τις θήκες. Τις αφήνετε στο πλάι για καθάρισμα αργότερα. Τώρα είστε έτοιμοι.
Όλα τα σωστά υλικά για να κάνετε δουλειά
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά χρειάζεστε τα σωστά “όπλα”. Μην πάτε κατευθείαν με καθαριστικά του εμπορίου γεμάτα χλώριο. Για τα εσωτερικά του ψυγείου, προτιμήστε φυσικά υλικά: λευκό ξύδι, μαγειρική σόδα, πράσινο σαπούνι. Για τα λάστιχα όμως, εκεί θέλει κάτι πιο δυνατό.
Καθαρίζουμε σωστά το εσωτερικό και εξωτερικό
Οι επιφάνειες μέσα στο ψυγείο θέλουν απαλό καθάρισμα με ζεστό νερό και λίγο ξύδι ή μαγειρική σόδα. Αποφύγετε οτιδήποτε αφήνει χημικά υπολείμματα – μιλάμε για τον χώρο όπου βάζετε τα τρόφιμα! Αν μυρίζει περίεργα; Ένα πανί με λεμόνι κάνει θαύματα.
Το εξωτερικό είναι πολύ πιο απλό. Ένα σφουγγάρι με πράσινο σαπούνι ή σαπουνάδα και είστε έτοιμοι. Προσοχή μόνο στα κουμπιά ή τις οθόνες, αν έχει.
Τέλος στη μούχλα στα λάστιχα – Ο πιο απλός τρόπος
Εδώ είναι το ζουμί. Για να καθαρίσετε τη μούχλα στα λάστιχα της πόρτας, υπάρχουν δύο επιλογές:
-
Νερό με χλωρίνη: 1 μέρος χλωρίνης σε 4 μέρη νερού. Πάρτε ένα σφουγγάρι και τρίψτε προσεκτικά. Αν έχετε ευαίσθητη μύτη ή δέρμα, φορέστε γάντια και ανοίξτε τα παράθυρα.
-
Μαγειρική σόδα και νερό: Κάντε μια πάστα και χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για τα δύσκολα σημεία. Τρίβει καλά και μπαίνει σε κάθε μικρή γωνιά.
Αφού τελειώσετε, σκουπίστε καλά με καθαρό νερό και στεγνώστε με μια πετσέτα.
Κάτω και πίσω από το ψυγείο – Μην το ξεχάσετε
Είναι το σημείο που όλοι αποφεύγουμε. Όμως κάτω και πίσω από το ψυγείο μαζεύεται σκόνη, τρίχες, μέχρι και… ξεχασμένα καπάκια ή παιχνίδια (ειδικά αν έχετε παιδιά). Βγάλτε τη σκούπα ή το σκουπάκι και καθαρίστε καλά.
Πώς να αποτρέψετε τη μούχλα και τις μυρωδιές
Το κόλπο είναι να είστε ένα βήμα μπροστά. Ένα μικρό μπολ με μαγειρική σόδα στο πίσω μέρος του ψυγείου απορροφά τις μυρωδιές. Σκεπάζετε πάντα καλά τα φαγητά. Και αν κάτι χυθεί, καθαρίστε το αμέσως – μην περιμένετε “την επόμενη φορά”.
Και πόσο συχνά πρέπει να το κάνετε όλο αυτό;
Ιδανικά, ένας βαθύς καθαρισμός κάθε 1-2 μήνες είναι αρκετός για να μην έχετε πρόβλημα με μούχλα. Όμως τα λάστιχα μπορείτε να τα τσεκάρετε κάθε εβδομάδα. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο – και 5 λεπτά από τον χρόνο σας.
Ένα καθαρό ψυγείο σημαίνει περισσότερα από απλά “καλή εικόνα”
Δεν είναι θέμα μόνο υγιεινής – είναι θέμα ασφάλειας, μυρωδιάς και διάρκειας ζωής των τροφίμων. Και ας είμαστε ειλικρινείς… ποιος δεν νιώθει περηφάνια όταν ανοίγει ένα ψυγείο που αστράφτει;