Το λίτσι είναι ένα φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και βιταμίνες. Αυτό το εξωτικό φρούτο ανήκει στην οικογένεια των Sapindaceae, και η επιστημονική του ονομασία είναι Litchi chinensis.
Το δέντρο λίτσι είναι αιθάλες, μεσαίου μεγέθους και αργής ανάπτυξης με εύθραυστο κορμό και κλαδιά. Τα φρούτα λίτσι έχουν σχήμα σχεδόν στρογγυλό με μήκος 3-5 εκατοστά, διάμετρο 3 εκατοστά και βάρος περίπου 10 γραμμάρια. Στην εμφάνιση, το λίτσι μοιάζει με τα φρούτα longan και ραμπουτάν.
Η σκληρή, φολιδωτή, κοκκινωπή φλούδα ή όστρακο του λίτσι περικλείει μια περλέ, διάφανη σάρκα, που είναι σφιχτή και μοιάζει με ζελέ. Αυτή η γλυκιά, αρωματική σάρκα είναι τυλιγμένη γύρω από ένα μεγάλο, γυαλιστερό καφετί κουκούτσι που δεν τρώγεται. Τα λίτσι κυκλοφορούν σε κονσέρβα στην αγορά, συχνά σερβίρονται ως γλυκό σε κινεζικά εστιατόρια, αλλά δε συγκρίνονται σε γεύση με τα φρέσκα.
Ιστορία των λίτσις
Τα λίτσις καλλιεργούνται στην Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Λένε ότι η ερωμένη ενός Κινέζου αυτοκράτορα απαίτησε κάποτε να βάλουν άμαξες με άλογα να κουβαλάνε λίτσι και να διασχίσουν όλη τη χώρα για προσωπική της ευχαρίστηση.
Λίτσι θρεπτικά συστατικά
Τα λίτσι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχουν περίπου 65 θερμίδες ανά 100 γρ. Δεν έχουν κορεσμένα λίπη ή χοληστερίνη, αλλά παρέχουν καλές ποσότητες διαιτητικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Οφέλη για την υγεία
Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες τα λίτσι περιέχουν σε αφθονία μια πολυφαινόλη χαμηλού μοριακού βάρους, που ονομάζεται Oligonol. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το oligonol:
Έχει αντιοξειδωτική και αντιγριπική δράση.
Βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος προς τα όργανα.
Συμβάλει στη μείωση του σωματικού βάρους (σπλαχνικό λίπος).
Προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV.
Διατηρεί υγιή τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος και των λιπιδίων.
Μειώνει τις ρυτίδες και τις καφέ κηλίδες του δέρματος.Συμβάλει στη μείωση της κούρασης και βελτιώνει την αντοχή.
Τα λίτσι, όπως περισσότερα τα εσπεριδοειδή, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Τα 100 γρ. φρέσκα λίτσι παρέχουν 71,5 mg ή 119% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να αναπτύξει αντίσταση κατά των μολυσματικών παραγόντων και των επιβλαβών, προ-φλεγμονωδών ελεύθερων ρίζων.
Επιπλέον, τα λίτσι είναι μια πολύ καλή πηγή σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη, νιασίνη, και φυλλικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες επειδή δρουν ως συν-παράγοντες στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.
Τα λίτσι παρέχουν μια ικανοποιητική ποσότητα μετάλλων όπως κάλιο και χαλκό. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό για τον καρδιακό ρυθμό και την πίεσης του αίματος και κατ’ επέκταση, προσφέρει προστασία έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση
Πως διαλέγω καλό λίτσι
Διαλέξτε καρπούς που το εξωτερικό τους κέλυφος είναι έντονο ροζ ή κόκκινο, τα πρασινωπά είναι άγουρα, ενώ τα καφετιά παραγινωμένα (με αλλοιωμένη γεύση). Επιλέξτε φρέσκα λίτσι, χωρίς σχισμές ή μούχλα. Η συγκομιδή των λίτσι θα πρέπει να γίνεται εφόσον έχουν ωριμάσει πλήρως στο δέντρο, διότι η διαδικασία ωρίμανση τους παύει μετά την συγκομιδή τους. Αν και το σκληρό εξωτερικό περίβλημά τους λειτουργεί ως προστατευτικό, τα φρούτα χάνουν γρήγορα τους χυμούς τους, γι’ αυτό καλύτερα να μην αγοράζετε πολλά μαζί και να τα καταναλώνετε το συντομότερο δυνατόν.
Πως να το συντηρείτε
Τα λίτσι διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι μία εβδομάδα, ενώ σε θερμοκρασία δωματίου 2-3 ημέρες. Μπορούν επίσης να καταψυχθούν, να αποξηραθούν ή να κονσερβοποιηθούν. Τα φρέσκα λίτσι μπορούν να βρεθούν στην αγορά από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Αφαιρέστε το μίσχο από τον καρπό και πλύντε τα φρούτα καλά με δροσερό νερό. Τα φρέσκα λίτσι τρώγονται ωμά ως επιδόρπιο. Ξεφλουδίστε τα λίτσι τσιμπώντας ελαφρά το άκρο του στελέχους έτσι ώστε η σάρκα να αποκολληθεί από την εξωτερική φλούδα. Επίσης, αφαιρέστε την εσωτερική λεπτή μεμβράνη προσεκτικά για να μην διαλυθεί η σάρκα. Στη συνέχεια καταναλώστε τα όπως τα σταφύλια, αφαιρώντας το κουκούτσι από το στόμα.
Τα λίτσι μπορεί, επίσης, να σερβιριστούν, χωρίς το κουκούτσι, σε φρουτοσαλάτες ή να γίνουν ποσέ σε σιρόπι αρωματισμένο με λεμόνι και να σερβιριστούν παγωμένα, μόνα τους, με παγωτό ή με άλλα φρούτα ποσέ. Αν θέλετε να τα προσφέρετε ως ορεκτικό, βγάζετε τα κουκούτσια και τα γεμίζετε με τυρί κρέμα και καρύδια.
Χρησιμοποιήστε τα ζουμερά λίτσι σε αλμυρές συνταγές, όπως σε κινεζικά γλυκόξινα πιάτα ή σε σαλάτες, συνοδευμένα με αβοκάντο. Τέλος, αποτελούν ενδιαφέρον συνοδευτικό σε κρύα κρεατικά όπως το χοιρινό και η πάπια.
Ένα φλιτζάνι φρέσκα λίτσι (190 γρ.) περιέχουν: