Μια ασυνήθιστη εικόνα είχε εμφανιστεί σε στάση λεωφορείου στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όταν άγνωστοι τοποθέτησαν καρέκλες που έμοιαζαν να έχουν βγει από παλιό σετ τραπεζαρίας, δημιουργώντας ένα μικρό… αυτοσχέδιο σαλόνι.
Το περιστατικό καταγράφηκε στη στάση «Γαλαξίας», στην οδό Σόλωνος κοντά στη Δελφών, και οι εικόνες με τις vintage καρέκλες προκάλεσαν τότε μεγάλη συζήτηση.
Οι καρέκλες που εμφανίστηκαν στη στάση «Γαλαξίας»
Στη θέση ενός συνηθισμένου καθίσματος, στη στάση είχαν τοποθετηθεί τρεις καρέκλες διαφορετικού τύπου, ενώ κοντά τους υπήρχε ακόμη μία.
Μάλιστα, ορισμένες από τις καρέκλες είχαν δεθεί με σχοινιά στη μεταλλική κατασκευή της στάσης, ώστε να παραμένουν στη θέση τους.
Η εικόνα έμοιαζε περισσότερο με αυτοσχέδιο υπαίθριο καθιστικό παρά με τυπική στάση αστικού λεωφορείου και γι’ αυτό δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή.
Γιατί δεν υπήρχε κανονικό παγκάκι;
Το ζήτημα των καθισμάτων στις στάσεις της Θεσσαλονίκης είχε απασχολήσει και άλλες φορές την πόλη.
Σε αντίστοιχο περιστατικό, ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μάκης Κυριζίδης, είχε εξηγήσει ότι η τοποθέτηση στεγάστρων και καθισμάτων πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το διαθέσιμο πλάτος του πεζοδρομίου, ώστε να παραμένει ελεύθερη η όδευση των πεζών και να μην εμποδίζεται η ασφαλής μετακίνηση ατόμων με αναπηρία.
Το σχετικό πλαίσιο συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την Υπουργική Απόφαση 52907/2009 για την προσβασιμότητα στους κοινόχρηστους χώρους.
Όταν το πεζοδρόμιο δεν έχει το απαιτούμενο πλάτος, μπορεί να επιλέγεται διαφορετική διαμόρφωση της στάσης ή ένα πιο περιορισμένο στασίδι αντί για κανονικό παγκάκι.
Ένα αυτοσχέδιο «σαλόνι» που προκάλεσε συζήτηση
Οι καρέκλες στη στάση «Γαλαξίας» αντιμετωπίστηκαν από άλλους με χιούμορ και από άλλους ως μια εικόνα που δεν ταίριαζε σε οργανωμένο δημόσιο χώρο.
Παράλληλα, το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα πιο ουσιαστικό ζήτημα: πώς μπορούν οι στάσεις να διαθέτουν καθίσματα για ηλικιωμένους και ανθρώπους που δυσκολεύονται να στέκονται όρθιοι, χωρίς ταυτόχρονα να περιορίζεται η προσβασιμότητα του πεζοδρομίου.



Μια χαρακτηριστική εικόνα της καθημερινότητας της πόλης
Η ιστορία με τις καρέκλες της στάσης «Γαλαξίας» έμεινε ως μια από εκείνες τις παράξενες εικόνες της καθημερινότητας που μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά μέσα στην πόλη.
Πίσω από το χιουμοριστικό θέαμα, όμως, βρισκόταν και ένα πραγματικό ζήτημα αστικού σχεδιασμού: η ανάγκη να συνυπάρχουν η άνεση των επιβατών με την ασφαλή και ανεμπόδιστη μετακίνηση όλων στο πεζοδρόμιο.












