Τι να Κάνετε με το Χρησιμοποιημένο Λάδι μετά το Μαγείρεμα
Αν νομίζατε ότι το να ρίχνετε το χρησιμοποιημένο λάδι στον νεροχύτη είναι αθώο, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε! Κι αν δεν το είχατε σκεφτεί ποτέ, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθετε πώς να το διαχειρίζεστε σωστά. Αυτό το άρθρο θα σας δείξει τα λάθη που κάνουμε όλοι με το λάδι και πώς να το διαχειριστούμε με σωστό και οικολογικό τρόπο.
Η Συνηθισμένη Συμπεριφορά: Ρίχνουμε το Λάδι στον Νεροχύτη
Πόσες φορές δεν έχετε βιαστεί να πετάξετε το τηγανισμένο λάδι κατευθείαν στον νεροχύτη; Ειδικά όταν μαγειρεύουμε με λίγο λάδι ή όταν το χρησιμοποιούμε σε τηγάνι για λίγη ώρα. Μπορεί να μας φαίνεται σαν την πιο εύκολη λύση, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στο σπίτι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προκαλεί σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον και τους σωλήνες της κουζίνας.
Γιατί το Λάδι στον Νεροχύτη Είναι Κακή Ιδέα
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η απόρριψη του λαδιού στον νεροχύτη είναι η ρύπανση του νερού. Σύμφωνα με μελέτες, 1 λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει σχεδόν 1 εκατομμύριο λίτρα νερού. Αυτό σημαίνει ότι αν όλοι ρίχναμε το λάδι μας στη θάλασσα ή σε λίμνες, θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες σε πόσιμο νερό μιας οικογένειας για 14 ολόκληρα χρόνια! Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;
Η Σωστή Διαχείριση του Χρησιμοποιημένου Λαδιού
Η πιο εύκολη και σωστή λύση είναι να βρείτε ένα πλαστικό μπουκάλι, όπως αυτά που χρησιμοποιείτε για το νερό ή τα αναψυκτικά, και να ρίξετε το χρησιμοποιημένο λάδι εκεί. Κλείστε το καλά και πετάξτε το με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Αν και μπορεί να φαίνεται κάπως ασυνήθιστο, είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.
Πόσο Κακό Είναι το Λάδι για το Περιβάλλον;
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι το λάδι για το περιβάλλον. Όταν το λάδι καταλήγει σε ποτάμια και θάλασσες, δημιουργεί μια προστατευτική μεμβράνη στην επιφάνεια του νερού που εμποδίζει την οξυγόνωση του και τη ζωή των οργανισμών που ζουν εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τα συστήματα αποχέτευσης, όπου το λάδι μπορεί να προκαλέσει φράξιμο στους σωλήνες, κάτι που θα μας κοστίσει ακριβά.
Τι Γίνεται αν Ρίξω το Λάδι στο Κομπόστ ή στις Φυτά μου;
Πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να ρίξουν το λάδι στο κομπόστ ή στα φυτά τους, πιστεύοντας ότι αυτό δεν θα προκαλέσει πρόβλημα. Ωστόσο, το λάδι δεν διασπάται εύκολα και μπορεί να αλλοιώσει τη γη, μειώνοντας την υγιεινή και τη γονιμότητά της. Μην το κάνετε! Ακόμα κι αν έχετε την καλύτερη πρόθεση για το περιβάλλον, αυτή δεν είναι η σωστή λύση.
Τι Μπορώ να Κάνω Αν Έχω Πολλό Λάδι;
Όταν τηγανίζετε με μεγάλες ποσότητες λαδιού ή έχετε έτοιμο λάδι που δεν το χρησιμοποιήσατε, το να το πετάξετε με τα σκουπίδια είναι η πιο κατάλληλη λύση. Αν ωστόσο σας φαίνεται “σπατάλη”, μπορείτε να το ανακυκλώσετε! Υπάρχουν πολλές οργανώσεις και εταιρείες που αναλαμβάνουν την ανακύκλωση του τηγανισμένου λαδιού και το μετατρέπουν σε βιοκαύσιμο ή άλλες χρήσιμες μορφές ενέργειας.
Γιατί Πρέπει Να Ξέρουμε Αυτά τα Βασικά;
Δεν είναι θέμα μόνο ευαισθητοποίησης, αλλά και παιδείας. Πολλοί από εμάς δεν έχουμε διδαχτεί τον σωστό τρόπο διαχείρισης των προϊόντων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Ένα απλό λάδι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην οικολογία και το περιβάλλον. Το να γνωρίζουμε την αλήθεια για το τι συμβαίνει όταν το πετάμε εκεί που δεν πρέπει, είναι το πρώτο βήμα για να κάνουμε την αλλαγή.
Τι Άλλες Συμβουλές Μπορώ Να Ακολουθήσω;
-
Χρησιμοποιήστε το Λάδι με Σύνεση: Αν δεν χρειάζεστε πολύ λάδι για το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε λιγότερο.
-
Ανακυκλώστε το Λάδι: Αν έχετε μεγάλη ποσότητα, αναζητήστε κέντρα ανακύκλωσης λαδιού κοντά σας.
-
Κρατήστε το Λάδι για Επαναχρησιμοποίηση: Αν το λάδι δεν είναι πολύ “βαρύ”, μπορείτε να το επαναχρησιμοποιήσετε για το επόμενο τηγάνισμα.
Μην ξεχνάτε, κάθε μικρή ενέργεια μετράει και ο κόσμος γίνεται καλύτερος με μικρές, καθημερινές αλλαγές.