Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram Vimeo
    NewSide
    Δευτέρα, 12 Μαΐου
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • LIFESTYLE
    • ΤΑΞΙΔΙ
    • PEOPLE
    • ΑΣΤΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
    • MEDIA
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ
    • ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    NewSide
    Αρχική » Η έκθεση Έλληνα μαθητή που διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό
    ΕΛΛΑΔΑ

    Η έκθεση Έλληνα μαθητή που διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό

    8 Απριλίου 2025Updated:8 Απριλίου 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια6 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Email
    Follow Us
    Google News Flipboard
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Telegram

    Ο Μάριος γράφει μία έκθεση. Έπειτα την ταχυδρομεί μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων και έτσι διαβιβάζεται στο διεθνές γραφείο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης. Η έκθεσή του διαβάζεται και αξιολογείται ως η καλύτερη. Ο αριθμός μάλιστα των συμμετεχόντων προερχόταν από 55 χώρες και έφτασε το νούμερο του ενός εκατομμυρίου!

    Ένας 14χρονος μαθητής Β’ Γυμνασίου από τα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλας, ονόματι Μάριος Χατζηδήμου. Πριν μερικά χρόνια, είχε αναδειχτεί νικητής σε πανελλαδικό επίπεδο.

    Έπειτα η έκθεσή του διαβιβάστηκε στο διεθνές γραφείο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Εκεί αξιολογήθηκε ως η καλύτερη ανάμεσα σε εκθέσεις νέων ανθρώπων από 55 χώρες του κόσμου.

    Οι συμμετέχοντες έφτασαν το 1 εκατομμύριο. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

    Ο Παραλήπτης που επέλεξε ο Μάριος ήταν ο Νο1 παγκόσμιος πρωταθλητής του τένις Ρότζερ Φέντερερ.

    Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσής του στην Ντόχα του Κατάρ από τη διοργανώτρια αρχή.

    Στην βράβευση του Μάριου δεν έδωσε το παρόν ο Ρότζερ Φέντερερ. Παρόλα αυτά ήταν ενήμερος, γι’ αυτό και έστειλε μια προσωπική επιστολή προς τον 14χρονο μαθητή, η οποία διαβάστηκε δημόσια.

    Αφού τον συνεχάρη, τον ενθάρρυνε να συνεχίσει το γράψιμο και το τένις. Του εξομολογήθηκε ότι μπορεί να είναι ένας από τους χιλιάδες θαυμαστές του αλλά ένας από τους λίγους με τέτοιο ταλέντο. Όπως ανέφερε ο διάσημος τενίστας, το βραβείο αυτό αποτελεί την πρώτη «νίκη» του.

    Παρακάτω η εκπληκτική Έκθεση του 14χρονου μαθητή:

     «Γιαννιτσά, 25/01/12 Κύριο Ρότζερ Φεντερερ, Tennis sport club of Bussel, Switzerland.

     Αγαπητέ Ρότζερ Φέντερερ,

     Είμαι ο Μάριος, ένας από τους χιλιάδες, φαντάζομαι θαυμαστές σου. Ένας μικρός, ασήμαντος Μάριος, μπροστά σ’ έναν γίγαντα του αθλητισμού. Κι ο λόγος που σου γράφω; Για να σ’ ευχαριστήσω… να σ’ ευχαριστήσω, που ξύπνησες μέσα μου την αγάπη για τον αθλητισμό και το τένις!

     Χρόνια παρακολουθώ τους αγώνες και τις προσπάθειές σου στα γήπεδα, χειροκροτώ τις νίκες σου και θαυμάζω την επιμονή σου στις δύσκολες στιγμές. Το ανέβασμα σου όμως στο βάθρο του νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ήταν το «σερβίς», για την δική μου είσοδο στο άθλημα.

     Άρπαξα την παρατημένη ρακέτα του αδελφού μου και αποφασιστικά μπήκα στο γήπεδο, έτοιμος να νικήσω. Τότε συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικό είναι, να βλέπεις την ρακέτα στα χέρια του Φέντερερ από το να προσπαθείς να την κουμαντάρεις στα δικά σου χέρια. Παιδεύτηκα, ίδρωσα, άκουσα δικαιολογημένα τις φωνές του προπονητή μου, όμως δεν τα παράτησα. Η μορφή σου στο βάθρο του Ολυμπιονίκη, με κρατούσε εκεί και συνέχιζα…

     Συνέχιζα και ονειρευόμουνα… Κάποια μέρα, κτυπώντας το μπαλάκι, εκ σφενδονίστηκε μαζί και η φαντασία μου, μακριά, πολύ μακριά στον χρόνο και στον τόπο. Βρέθηκα, λέει, εκεί, στην Αρχαία Ολυμπία, στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, στους πρώτους επίσημους Ολυμπιακούς Αγώνες. 776 π.Χ.- οι κήρυκες γυρνούν όλη την Ελλάδα και αναγγέλλουν το γεγονός.

    Οι πόλεμοι σταματούν, γιατί ο αθλητισμός ενώνει και συμφιλιώνει τους ανθρώπους, έτσι τουλάχιστον ήταν τότε! Νέοι από κάθε άκρη της χώρας, καταφθάνουν εκεί με λεβέντικη ψυχή και σώμα, για ν’ αγωνισθούν τον «καλόν αγώνα», το «Ευ αγωνίζεσθαι». Τι υπέροχες λέξεις, τι φανταστική ατμόσφαιρα!

     Ήσουν κι εσύ, λέει, εκεί. Οι ιστορικές μου γνώσεις σε απορρίπτουν, όμως η φαντασία μου σε θέλει εκεί. Ν’ αγωνίζεσαι και να στεφανώνεσαι με την αγριελιά. Να ποτίζεις με τον ιδρώτα σου, το χώμα της αρχαίας Ολυμπίας και να δοξάζεσαι μαζί με τον Διαγόρα της Ρόδου, τον Πολυδάμα, τον Θεαγένη.

    Ναι, είμαι περήφανος, που η δική μου πατρίδα, η Ελλάδα, έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου αθλητισμού. Το αθλητικό πνεύμα, σαρκώθηκε και μορφοποιήθηκε στους αγώνες της αρχαιότητας. Η Ολυμπιακή φλόγα, λαμπρυνόμενη με τις άξιες του Ελληνικού πολιτισμού, φώτισε την οικουμένη. Η αγωνιστικότητα, η ευγενής άμιλλα, ο αυτοέλεγχος, η συνεργασία, μέσ’ από τον αθλητισμό, εμπλούτισαν και όλη την στάση του ανθρώπου απέναντι στην ζωή…

    …Στεκόσουν εκεί, στεφανωμένος, ακτινοβολώντας την χαρά της νίκης, όταν σε πλησίασα ντροπ αλά, σου έπιασα το χέρι, σε κοίταξα στα μάτια και σε ρώτησα: – Πως νοιώθεις, Ρότζερ; Τι σημαίνουν για σένα όλα αυτά; – Άκου μικρέ μου, μου απάντησες με μια φωνή κρυστάλλινη, που ακόμα αντηχεί στ’ αυτιά μου.

    «Αγωνίζομαι» σημαίνει «νικώ», να το θυμάσαι αυτό. Η συμμετοχή, ο αγώνας, είναι ήδη μια μεγάλη νίκη, ανεξάρτητα απ’ το τρόπαιο. Νίκη ενάντια στους φόβους, τις ανασφάλειες και τις δυσκολίες του εαυτού σου, ενάντια στον εγωισμό και την φιλαυτία σου. Νίκη υπέρβασης του εαυτού σου. Και κάτι ακόμα: «Νικώ» σημαίνει «Αγαπώ».

    Αγαπώ τον συναγωνιστή μου, που μου έδωσε την ευκαιρία ν’ αγωνιστώ, τον προπονητή μου, που μου έμαθε τον τρόπω ν’ αγωνίζομαι και να νικώ, τον κόσμο που με στηρίζει στην προσπάθεια και στον δρόμο προς τη νίκη, τον Θεό, που μου χαρίζει την δυνατότητα ν’ αγωνίζομαι και να νικώ! – Άουτ! Μάριε, συγκεντρώσου επιτέλους στο παιχνίδι! Ήταν η φωνή του προπονητή μου, που με έβγαλε ξαφνικά από την ονειροπόλησή μου.

    Όμως όχι, εκείνη την ημέρα, δεν ήταν δυνατόν να συγκεντρωθώ σε κανένα παιχνίδι. Ήθελα να διηγηθώ, όλα αυτά που έζησα, στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες. Όλοι μαζί, ο προπονητής και οι συμπαίκτες μου, γίναμε μια συντροφιά κι αναβαπτισθήκαμε στο πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων.

    Μιλήσαμε για το περίφημο «Ευ αγωνίζεσθαι», αυτό που οι σύγχρονοι άνθρωποι, μπορούν τέλεια να ερμηνεύσουν ετυμολογικά, όσον όμως αφορά την πράξη, δυσκολεύονται απ ό λίγο έως τραγικά!

    Στοχεύοντας αποκλειστικά στον πρωταθλητισμό, λούζονται στα βρώμικα κι επικίνδυνα νερά των αναβολικών, θυσιάζοντας στον βωμό της εφήμερης δόξας, την καθαρότητα της ψυχής και του σώματος. Η εξόντωση του αθλητή και η δυσφήμιση των αγώνων, είναι το μόνο αντίτιμο που εισπράττει κανείς από τέτοιες ενέργειες.

    Ε, λοιπόν για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν, ούτε αναβολικά, ούτε πρωταθλητισμό, ούτε οικονομικά συμφέροντα, οικονομική κρίση, αντιζηλίες και μίση. Σημαίνουν χαρά για την συμμετοχή, «ευ αγωνίζεσθαι», φιλία, ειρήνη και σ’ αυτό το πνεύμα εύχομαι να σταθούν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Σταματώ εδώ την φλυαρία μου, που ίσως σε κούρασε και σου εύχομαι μέσα απ’ την ψυχή μου, σε όλη σου την ζωή, ν’ αγωνίζεσαι, να νικάς και ν’ αγαπάς, όπως ακριβώς εσύ μου δίδαξες. Σ’ ευχαριστώ για άλλη μια φορά και σε περιμένω, εκεί που πρωτοσυναντηθήκαμε…

    Στην αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα, στην πατρίδα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Στην πανέμορφη και πολυαγαπημένη μου πατρίδα, που όσες δυσκολίες και τρικυμίες κι αν περνά τώρα, « δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά», γιατ’ «έχει στο κατάρτι της βιγλάτορα, παντοτινό, τον Ήλιο, τον Ηλιάτορα»!

    Με αγάπη και θαυμασμό, Μάριος Α. Χατζηδήμου»

     

    Post Views: 5.061
    Έλληνες Σκέψεις
    Follow on Google News Follow on Flipboard
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΠουλάει “τρέλα” ο Μαζωνάκης: Όλη η Ελλάδα μιλάει για όσα γίνονται με την αδερφή του και εκείνος κάνει τον Πετρετζίκη
    Next Article Η Μενεγάκη βρήκε τη γυναίκα που ήθελε για τον γιό της σε συνεργάτιδα της: «Τι δουλευταρού..νύφη να σε είχα »

    Ενδιαφέροντα

    Το χωριό των 700 κατοίκων με 79 γιατρούς ανάμεσά τους: Μια ξεχωριστή κοινότητα

    22 Απριλίου 2025

    Ποια είναι τα 5 επαγγέλματα στην Ελλάδα με υψηλές αποδοχές

    21 Απριλίου 2025

    Η Κέλλυ Αραούζου : Επιστρέφει στον πρωταθλητισμό με τρίαθλο και νέο προσωπικό στόχο

    21 Απριλίου 2025

    Βίντεο στο TikTok: Πώς μια Αμερικανίδα παρουσίασε την Ελλάδα σε 15 δευτερόλεπτα

    21 Απριλίου 2025

    Τι συμβολίζει η στάση του Ευζώνου – Σκύβει το κεφάλι και γυρνάει το όπλο ανάποδα (βίντεο)

    19 Απριλίου 2025

    Από την Αρκαδία στη λίστα Forbes: Μια ιστορία επιχειρηματικής επιτυχίας (βίντεο)

    16 Απριλίου 2025

    Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί με ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις (βίντεο)

    16 Απριλίου 2025

    Ελληνική εταιρεία προσφέρει μεγάλο μισθό αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού

    15 Απριλίου 2025

    Χρυσάνθη Νικολοπούλου: Η πρώτη γυναίκα πιλότος F-16 και η πορεία της στην Πολεμική Αεροπορία

    12 Απριλίου 2025

    Χίος:Όταν ύψωσαν στο νησί τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία σκορπώντας δέος και συγκίνηση

    12 Απριλίου 2025

    Χιλιάδες τουλίπες ανθίζουν στην Ολλανδία δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα

    12 Απριλίου 2025

    Υποθέσεις για τα ταξίδια των αρχαίων Ελλήνων – Τι λένε οι έρευνες

    12 Απριλίου 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
    LIFESTYLE

    Ο Νίνο μιλά δημόσια για τη Χρυσή Βαρδινογιάννη σε πρόσφατη συνέντευξή του (βίντεο)

    LIFESTYLE

    Διάρρηξη στο σπίτι του Παρθένη στη Βουλιαγμένη – Έκλεψαν χρήματα και κοσμήματα (βίντεο)

    ΑΣΤΕΙΑ

    Το ζευγάρι που έγινε γνωστό στο TikTok μιλά για τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου: Στην αρχή μας κοροΐδευαν, έλεγαν «τι καραγκιοζιλίκια είναι τώρα αυτά» (βίντεο)

    AUTO MOTO

    Τέλος στο σβήσιμο των κλήσεων – Ποια η ευθύνη των οδηγών

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ και μετασεισμός 5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη – Τι εκτιμά ο Λέκκας για τη συνέχεια

    LIFESTYLE

    Η κόρη του Νότη Σφακιανάκη, Αφροδίτη, θυμίζει έντονα τον πατέρα της στην εμφάνιση, αλλά ακολουθεί το δικό της δρόμο

    LIFESTYLE

    Κατερίνα Καινούργιου: Η Ναταλία Γερμανού στήριζε την Εβελίνα Νικόλιζα στην εκπομπή κάθε χρόνο και αυτή την άδειασε

    LIFESTYLE

    Οικογενειακές στιγμές για την Αλεξάνδρα Νίκα στο Ντουμπάι πριν τη συναυλία του Κ. Αργυρού

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Αναμένεται νέο “Εξοικονομώ” που αφορά ανακαινίσεις κατοικιών

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Ψηφιακή αποτοξίνωση: Τα πιθανά οφέλη από το να απενεργοποιείς περιοδικά το Wi-Fi στο κινητό σου

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    • LIFESTYLE
      Ιφιγένεια Τζόλα: Η καταγωγή της και η σχέση με την αδερφή της

      Η Ιφιγένεια Τζόλα, μια από τις ανερχόμενες ηθοποιούς της ελληνικής τηλεόρασ...

    • ΔΙΑΦΟΡΑ
      Χειρομαντεία:Η γραμμή στο χέρι σας ονομάζεται «Γραμμή του Γάμου» και δείχνει πότε θα παντρευτείτε!

      Στην χειρομαντεία, οι γραμμές του γάμου αναφέρονται ως και γραμμές της ένωσ...

    • ΕΛΛΑΔΑ
      Ο Λαρισαίος σμήναρχος εν αποστρατεία, που φτιάχνει ελληνικό ουίσκι με βάση το κρασί

      Σμήναρχος από τη Λάρισα δημιουργεί ελληνικό ουίσκι και «βάζει τα γυαλιά» στ...

    • LIFESTYLE
      Ο Νίνο μιλά δημόσια για τη Χρυσή Βαρδινογιάννη σε πρόσφατη συνέντευξή του (βίντεο)

      Νίνο παιδιά συνέντευξη: «Τα παιδιά μας είναι ευλογημένα – Είμαστε τυχεροί»...

    • LIFESTYLE
      Ο νέος σύντροφος της Ευγενίας Σαμαρά είναι γνωστός ηθοποιός και πατέρας δύο παιδιών

      Νέο ζευγάρι στην showbiz! Η ατμόσφαιρα είναι άκρως ερωτική. Τις τελευταίες...

    • MEDIA
      Greek-flix: Εφαρμογή για streaming σειρών, ταινιών και ελληνικών καναλιών

      Greek-Flix: Η Απόλυτη Εφαρμογή για Δωρεάν Σειρές, Ταινίες και Ελληνικά Κανά...

    • MEDIA
      Δωρεάν περιεχόμενο στο YouTube: Ταινίες διαθέσιμες για όλους

      Οδηγός για Δωρεάν Ταινίες μέσω YouTube: Πώς να Απολαύσετε Ταινίες χωρίς Δια...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      ΑΣΕΠ 3Κ/2025: 162 Μόνιμες θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ

      Η προκήρυξη 3Κ/2025 του ΑΣΕΠ: Μόνιμες θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστή...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      ΑΣΕΠ 3Κ/2025: Έγκριση της προκήρυξης από τις αρμόδιες αρχές

      ΑΣΕΠ 3Κ/2025: Επίσημο ΟΚ και Σύντομα η Έκδοση της Προκήρυξης Η νέα προκήρυξ...

    • ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ
      Φράσεις αφιερωμένες σε εκείνους που είναι πάντα δίπλα μας,οι αληθινοί φίλοι

      Μια λέξη τόσο μικρή, αλλά και τόσο δυνατή, που το άκουσμά της και μόνο σε κ...

    INTERZITA LTD EOOD © | 2015 - 2025
    • ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
    • Σχετικά με εμάς

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.