Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram Vimeo
    NewSide
    Τρίτη, 17 Ιουνίου
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • LIFESTYLE
    • ΤΑΞΙΔΙ
    • PEOPLE
    • ΑΣΤΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
    • MEDIA
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ
    • ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    NewSide
    Αρχική » Την ανέβασε κι έγινε viral σε δευτερόλεπτα: Χαμός με την λαγάνα του Πετρετζίκη με μόνο 6 υλικά έτοιμη σε 20′
    ΣΥΝΤΑΓΕΣ

    Την ανέβασε κι έγινε viral σε δευτερόλεπτα: Χαμός με την λαγάνα του Πετρετζίκη με μόνο 6 υλικά έτοιμη σε 20′

    15 Μαρτίου 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια6 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Email
    Follow Us
    Google News Flipboard
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Telegram

    Ο διάσημος σεφ και πρώτος Έλληνας MasterChef, Άκης Πετρετζίκης, μοιράζεται στο site του την πιο εύκολη συνταγή για τη λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα.

    Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και μπορεί να την κάνει ο καθένας.

    Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

    500 γρ. σκληρό αλεύρι
    350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
    10 γρ. ξηρή μαγιά
    1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
    12 γρ. αλάτι
    2 κ.σ. ελαιόλαδο

    Για το άλειμμα:

    2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
    1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
    σουσάμι

    Εκτέλεση της Συνταγής (χωρίς μίξερ):

    Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
    Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
    Ρίχνουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
    Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
    Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά.
    Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά την ζύμη στο μπολ μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
    Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1- 1 1/2 ώρα.
    Μπορούμε να φτιάξουμε είτε 2 λεπτές λαγάνες είτε 1 πιο αφράτη!
    Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Αν θέλουμε να κάνουμε μια λαγάνα συνεχίζουμε τη διαδικασία χωρίς να κόψουμε τη ζύμη.
    Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου αντίστοιχα.
    Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
    Ρίχνουμε σε ένα ένα μπολ το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
    Αλείφουμε με ένα πινέλο τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
    Περιμένουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
    Πιέζουμε τις λαγάνες με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
    Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά αν ψήσουμε 2 λαγάνες και 20-25 λεπτά αν ψήσουμε 1.

    Ανάπτυξης

    Εκτέλεση της Συνταγής (με μίξερ):

    Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
    Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, και χτυπάμε με τον γάντζο για 5-7 λεπτά. στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε δυνατή. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
    Ρίχνουμε λάδι σε ένα μπολ και στα χέρια μας αλεύρι.
    Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.
    Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½ ώρα).
    Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη.
    Απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα.
    Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
    Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
    Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό με τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
    Αλείφουμε με ένα πινέλο τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
    Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
    Πιέζουμε τις λαγάνες με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
    Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

    Αν μετά το μεσημεριανό γεύμα σάς περισσέψει λαγάνα προς Θεού μην την πετάξετε καθώς μπορείτε να φτιάξετε μια πολύ νόστιμη και εύκολη διαφορετική σπανακόπιτα για εσάς και την οικογένειά σας. Άλλωστε, είναι κρίμα να μην αξιοποιούμε ό,τι δεν καταναλώνουμε καθώς ζωή είναι ακριβή και η οικιακή οικονομία πιο απαραίτητη από ποτέ.

    Υλικά για τη γέμιση

    3 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο. 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. αλάτι, πιπέρι.

    Για τη ζύμη

    1 φακελάκι ξερή μαγιά. 1 κουτ.γλυκ. αλάτι θαλασσινό χοντρό. 1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη. 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. 1 φλιτζάνι κρασί γλυκό Σάμου. 1 κουτ.γλυκ. σπόρους γλυκάνισου. 2 κουτ.γλυκ. σουσάμι

    Εκτέλεση της σπανακόπιτας με λαγάνα

    Τοποθετείτε σε ένα μικρό κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και το γλυκάνισο και τα βράζετε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Σουρώνετε το μείγμα και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, ενώ πετάτε το γλυκάνισο.

    Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνετε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Δημιουργείτε μέσα στο αλεύρι μια λακκούβα στη μέση και πρόσθετε το ελαιόλαδο και το κρασί. Αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα προσθέτοντας ταυτόχρονα λίγο – λίγο 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι σας και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε πάλι.

    Τοποθετείτε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνετε δυνατά για 5 – 6 λεπτά. Βάζετε πάλι τη ζύμη στο μπολ, τη σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.

    Πώς θα φτιάξετε τη γέμιση της λαγάνας

    Σύμφωνα με τη συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε για ακόμα 12 λεπτά. Μόλις το σπανάκι απορροφήσει τα υγρά του το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

    Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, τη χωρίζετε σε 4 μέρη. Σχηματίζετε με τα χέρια σας το κάθε κομμάτι ξεχωριστά σε σχήμα λαγάνας, με πάχος όχι μεγαλύτερο από 2 – 3 εκ. Τοποθετείτε τα δύο κομμάτια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και απλώνετε στην επιφάνειά τους την γέμιση, μισή σε κάθε κομμάτι. Σκεπάζετε τις λαγάνες με τους άλλους δύο δίσκους και πιέζετε με τα δάχτυλά σας ώστε να κλείσουν καλά και τις αφήνετε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.

    Μόλις, τις ραντίζετε με λίγο νερό και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

    Tip: Αν δεν έχει περισσέψει αρκετή λαγάνα ώστε να ετοιμάσετε τη σπανακόπιτα κάλλιστα μπορείτε να ετοιμάσετε λαχταριστά σάντουιτς για τα παιδιά αλλά και για εσάς προσθέτοντας τα υλικά της αρεσκείας σας.

    Πηγή

    Post Views: 5.039
    Follow on Google News Follow on Flipboard
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΜε θέα το απέραντο γαλάζιο, παντού πράσινο: Το ησυχαστήριο όπου χαλαρώνει η Ζέτα Μακυρπούλια όταν φεύγει από την Αθήνα
    Next Article Ανακαλύψτε τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία σας!

    Ενδιαφέροντα

    Πασχαλινό τσουρέκι: Γρήγορη και δοκιμασμένη συνταγή με εγγυημένη επιτυχία

    11 Ιουνίου 2025

    Γλυκό ταψιού με πασχαλινό τσουρέκι: Ιδανική ιδέα για να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα

    21 Απριλίου 2025

    Πώς να βάψετε κόκκινα αυγά με φυσικά υλικά

    15 Απριλίου 2025

    Φρέσκες χειροποίητες πίτες ιδανικές για σουβλάκι

    15 Απριλίου 2025

    Τυρόπιτα σουφλέ: Συνταγή του Άκη Πετρετζίκη με μπεσαμέλ και τυριά που θα σαγηνεύσει τον ουρανίσκο μας

    12 Απριλίου 2025

    Σοκολατένιος κορμός με 4 υλικά: Εύκολη και νόστιμη συνταγή

    12 Απριλίου 2025

    Πώς να κάνετε τις πατάτες φούρνου τραγανές, σαν τηγανητές

    12 Απριλίου 2025

    Συνταγή για νηστίσιμο κέικ χωρίς λάδι – Ιδανικό για τη Μεγάλη Παρασκευή

    11 Απριλίου 2025

    Ο Άκης μοιράστηκε τη συνταγή της μητέρας του για τα γεμιστά και κέρδισε τις εντυπώσεις

    9 Απριλίου 2025

    Σπιτική μαρμελάδα – Ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους

    8 Απριλίου 2025

    Εύκολη συνταγή για τσουρέκι χωρίς μίξερ και ζύμωμα

    8 Απριλίου 2025

    Συνταγή για brownies χωρίς αλεύρι ή βρόμη – Πλούσια γεύση, χωρίς γλουτένη

    8 Απριλίου 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
    ΥΓΕΙΑ

    Πόσο περπάτημα την εβδομάδα προτείνουν οι ειδικοί για καλύτερη υγεία

    ΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Έσπασε το ρεκόρ Guinness στις έλξεις σε 24 ώρες και υπέστη τραυματισμό στα χέρια

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Τι να αποφεύγετε ως γονείς για να χτίσετε σχέση σεβασμού με το παιδί σας

    ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Η περίπτωση του El Kaiser: Πώς κατάφερε να βρίσκεται σε 13 ομάδες χωρίς να αγωνιστεί ποτέ

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Πώς να καθαρίσετε τη λεκάνη της τουαλέτας με φυσικά υλικά και απλό τρόπο

    ΚΟΣΜΟΣ

    Η Earth Villa του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Sou Fujimoto και η μοναδική της αρχιτεκτονική

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Πώς να καθαρίζουμε σωστά τα αθλητικά παπούτσια για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

    BEST VIDEOS

    Συγκινητικές επανενώσεις ζώων με τους ιδιοκτήτες τους μετά από μεγάλο διάστημα

    ΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Τα ακριβότερα υγρά στον κόσμο που χρησιμοποιούμε καθημερινά

    ΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Η φράουλα που έσπασε το ρεκόρ Γκίνες – Ποιο είναι το βάρος της;

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    • LIFESTYLE
      Ιφιγένεια Τζόλα: Η καταγωγή της και η σχέση με την αδερφή της

      Η Ιφιγένεια Τζόλα, μια από τις ανερχόμενες ηθοποιούς της ελληνικής τηλεόρασ...

    • ΔΙΑΦΟΡΑ
      Χειρομαντεία:Η γραμμή στο χέρι σας ονομάζεται «Γραμμή του Γάμου» και δείχνει πότε θα παντρευτείτε!

      Στην χειρομαντεία, οι γραμμές του γάμου αναφέρονται ως και γραμμές της ένωσ...

    • ΕΛΛΑΔΑ
      Το χωριό των 700 κατοίκων με 79 γιατρούς ανάμεσά τους: Μια ξεχωριστή κοινότητα

      Το Ευπάλιο Φωκίδας: Το Μικρό Χωριό που Έγινε «Φυτώριο» Γιατρών Το Ευπάλιο Φ...

    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
      Οι σχέσεις Μαρινάκη – Αγγελόπουλων στο προσκήνιο: Τι τους συνδέει και τι τους χωρίζει

      Τι Συμβαίνει με τον Μαρινάκη και τους Αγγελόπουλους; Μια Αποκάλυψη για την...

    • LIFESTYLE
      Η Δέσποινα Γιαννακοπούλου κόρη του Γιαννακόπουλου είναι σα μούσα οίκου μόδας

      Την βραδιά της 25 Απριλίου, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επέστρεψε στο ΟΑΚΑ με...

    • LIFESTYLE
      Θοδωρής Μαραντίνης: Σκέφτομαι να αποκτήσω και τρίτο παιδί – Θα ήθελα να είναι κορίτσι

      Θοδωρής Μαραντίνης: Η Επιθυμία για Μια Κόρη και η Πατρότητα που Καθορίζει τ...

    • LIFESTYLE
      Η Μίτση Καρρά: Η σωσίας που αντικαθιστούσε την Αλίκη Βουγιουκλάκη

      Αλίκη Βουγιουκλάκη, μια ηθοποιός σαν και εκείνη δεν θα μπορούσε να μην έχει...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      Προκηρύξεις ΕΠΟΠ 2025: Τα απαιτούμενα προσόντα και οι διαδικασίες

      Οι προκηρύξεις για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) έκαναν την εμφ...

    • LIFESTYLE
      Η νέα ζωή της Εβελίνας Παπαντωνίου μετά την αποχώρησή της από το μόντελινγκ

      Η Εβελίνα Παπαντωνίου ανήκει στα πιο επιτυχημένα μοντέλα της Ελλάδας, έχοντ...

    • ΥΓΕΙΑ
      Πόσο περπάτημα την εβδομάδα προτείνουν οι ειδικοί για καλύτερη υγεία

      Πόσο περπάτημα χρειάζεστε την εβδομάδα για να είστε υγιείς; Μάθετε την απάν...

    INTERZITA LTD EOOD © | 2015 - 2025
    • ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
    • Σχετικά με εμάς

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.