Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram Vimeo
    NewSide
    Κυριακή, 18 Μαΐου
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • LIFESTYLE
    • ΤΑΞΙΔΙ
    • PEOPLE
    • ΑΣΤΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
    • MEDIA
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ
    • ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    NewSide
    Αρχική » Γιατί σήμερα φοράμε «Μάρτη» στο χέρι,τι συμβολίζει και ποια η ιστορία πίσω από αυτό
    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Γιατί σήμερα φοράμε «Μάρτη» στο χέρι,τι συμβολίζει και ποια η ιστορία πίσω από αυτό

    1 Μαρτίου 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Email
    Follow Us
    Google News Flipboard
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Telegram

    Γιατί σήμερα πρώτη του μήνα φοράμε Μάρτη και τι συμβολίζει;

    Μάρτης αποκαλείται στην Ελλάδα το έθιμο κατά το οποίο φοράμε ένα, φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, βραχιόλι από την 1η Μαρτίου, έως και το τέλος του μήνα.

    Μάρτης αποκαλείται στην Ελλάδα το έθιμο κατά το οποίο φοράμε ένα, φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, βραχιόλι από την 1η Μαρτίου, έως και το τέλος του μήνα.

    Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

    de83b7a5e35a49ec850892cdcef5305a

    Σήμερα και για όλο το μήνα παιδιά και μεγάλοι φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Όπως λέει ο λαός, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

    Μάλιστα, όταν τελειώσει ο μήνας το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν και το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

    Ερμηνεία

    Είναι ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο αυτός που φορά το Μάρτη, κυρίως τα μικρά παιδιά, προστατεύονται είτε από ασθένειες γενικά ή «για να μην τα κάψει ο ήλιος» / για να «μην τα μαυρίζει ο ήλιος» ή για να «μην τα πιάνει το μάτι».

    Συμβολικά το λευκό και το κόκκινο χρώμα τα συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό. Αυτό μνημονεύεται και από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

    Ο Αρτεμίδωρος στα «Ονειροκριτικά» συσχετίζει τους διάφορους στεφάνους των μαγισσών, ο Βιργίλιος στα «Βουκολικά» αναφέρει πολύχρωμους μίτους περιδεμένους τρεις φορές σε εικόνα ερωμένου για να τον σαγηνέψουμε.

    Ο Πετρώνιος αναφέρει όμοιες μαγγανείες, όπου δένουμε πολύχρωμο στήμονα στον τράχηλο. Οι Βυζαντινοί αναφέρουν τη χρήση βαμμένης κλωστής κατά της βασκανίας. Στα Ελευσίνια μυστήρια κατά την αρχαιότητα οι νεαροί μύστες φορούσαν κρόκους στο δεξί χέρι και στο πόδι. Πρόκειται λοιπόν για έθιμο πανάρχαιο, ή όμοιο με πανάρχαια έθιμα.

    Το ιδιότυπο αυτό ασπροκόκκινο βραχιολάκι, όταν έφευγε ο Μάρτιος, στην κεντρική Ελλάδα τουλάχιστον το έβγαζαν και το κρεμούσαν στο πιο ψηλό κλαδί των δένδρων που ήταν κοντά στα σπίτια με τις χελιδονοφωλιές, διότι ο Μάρτιος είναι ο μήνας της εαρινής μετανάστευσης πτηνών από την Αφρικανική ήπειρο στην Ελλάδα κυρίως και στα Βαλκάνια κατ’ επέκταση.

    1 3

    Τα πτηνά αυτά μεταφέρουν συχνότατα ασθένειες των θερμότερων κλιμάτων που με την αυξημένη υγρασία της άνοιξης επωάζονται.

    Στη λαογραφία αναφέρεται πως τα παιδιά πρέπει να σέβονται, να αγαπούν και να μην πειράζουν τα χελιδόνια, επειδή λειτουργούσαν ως «οικόσιτα» πτηνά που έκτιζαν τις φωλιές τους στους τοίχους των σπιτιών, με το σκεπτικό ότι ήταν χρήσιμα αφού εξολόθρευαν τα έντομα, κυρίως κουνούπια, που ήταν βλαβερά για τον άνθρωπο και τα οποία κουνούπια τα ίδια τα χελιδόνια μετέφεραν στο πτίλωμα τους από το ταξίδι τους από την Αφρική. Ο ένας λόγος ήταν εν μέρει αυτός, ο δεύτερος λόγος ήταν ότι οι παλαιότεροι γνώριζαν για τις ασθένειες αυτές και δεν ήθελαν να τις πάθουν τα παιδιά τους.

    Μαζί με τα υγιή χελιδόνια και άλλα πουλιά μεταναστεύουν και ασθενή. Ειδικά το ασθενές χελιδόνι εάν δει κόκκινο χρώμα, το αποφεύγει και δεν πλησιάζει, αντιθέτως το υγιές χελιδόνι μαζεύει την ασπροκόκκινη κλωστίτσα που την βρίσκει στο ψηλό κλαδί του δένδρου και τη μεταφέρει στη φωλιά του για να αποτρέψει την χρήση της από τον ασθενή εισβολέα και να κλωσήσει τα υγιή αυγά του. Για τον λόγο αυτό της υγείας οι παλαιότεροι είχαν σκαρφιστεί την χρησιμότητα των χελιδονιών, κυρίως, και απέτρεπαν τα παιδιά να παίζουν μαζί τους και να πλησιάζουν τις χελιδονοφωλιές.

    Έθιμο, όχι μόνο στη χώρα μας

    Ωστόσο δεν είναι μόνο η χώρα μας που έχει αυτό το εθιμο. Μάρτη φοράνε και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, μία μικρή καρφίτσα που τη λένε Μαρτσισόρ, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Μολδαβία.

    Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στην ΠΓΔΜ με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι.

    Άλλοι πάλι δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

    1 1

    Οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα», που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη.

    Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού σαν φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία. Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτσισόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας.

     

    Post Views: 2.535
    Follow on Google News Follow on Flipboard
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΝίκος Μπάρτζης: «Άδειασε» δημόσια την Κατερίνα Δαλάκα για την συμπεριφορά της στο Survivor – «Εγώ πάντως το φίλο μου»
    Next Article Γιώργος Μαζωνάκης: Η πορεία του στη μουσική και η ζωή του

    Ενδιαφέροντα

    Ψηφιακή αποτοξίνωση: Τα πιθανά οφέλη από το να απενεργοποιείς περιοδικά το Wi-Fi στο κινητό σου

    22 Απριλίου 2025

    Δοκιμάστε να λύσετε αυτό το μαθηματικό πρόβλημα που μπερδεύει πολλούς χρήστες

    22 Απριλίου 2025

    Η σημασία της παραμονής στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία – Τι συμβαίνει μετά το “Χριστός Ανέστη”

    19 Απριλίου 2025

    Η πρώτη Ανάσταση στην Παναγία Ευαγγελίστρια της Χίου το Μεγάλο Σάββατο – Βίντεο από την τελετή

    19 Απριλίου 2025

    Τι συμβούλευε ο Άγιος Παΐσιος για τα άσχημα όνειρα

    19 Απριλίου 2025

    Οι αράχνες στο σπίτι: Μικροί σύμμαχοι με σημαντικό οικολογικό ρόλο

    17 Απριλίου 2025

    Μεγάλη Πέμπτη: Το τροπάριο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου», τα 12 Ευαγγέλια και τα έθιμα

    17 Απριλίου 2025

    Απόσπασμα από ομιλία του Αγίου Παϊσίου: Σκέψεις για τους δύσκολους καιρούς (βίντεο)

    16 Απριλίου 2025

    Νέα αρχαιολογικά ευρήματα: Παλαιός δρόμος 7.000 ετών εντοπίστηκε στη Μεσόγειο (βίντεο)

    16 Απριλίου 2025

    Φωτογραφίες που αναδεικνύουν την ομορφιά του κόσμου

    12 Απριλίου 2025

    Φωτογραφίες μωρών με εντυπωσιακά μαλλιά

    12 Απριλίου 2025

    Φυτά που βελτιώνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα του σπιτιού

    12 Απριλίου 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
    LIFESTYLE

    Ο Νίνο μιλά δημόσια για τη Χρυσή Βαρδινογιάννη σε πρόσφατη συνέντευξή του (βίντεο)

    LIFESTYLE

    Διάρρηξη στο σπίτι του Παρθένη στη Βουλιαγμένη – Έκλεψαν χρήματα και κοσμήματα (βίντεο)

    ΑΣΤΕΙΑ

    Το ζευγάρι που έγινε γνωστό στο TikTok μιλά για τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου: Στην αρχή μας κοροΐδευαν, έλεγαν «τι καραγκιοζιλίκια είναι τώρα αυτά» (βίντεο)

    AUTO MOTO

    Τέλος στο σβήσιμο των κλήσεων – Ποια η ευθύνη των οδηγών

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ και μετασεισμός 5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη – Τι εκτιμά ο Λέκκας για τη συνέχεια

    LIFESTYLE

    Η κόρη του Νότη Σφακιανάκη, Αφροδίτη, θυμίζει έντονα τον πατέρα της στην εμφάνιση, αλλά ακολουθεί το δικό της δρόμο

    LIFESTYLE

    Κατερίνα Καινούργιου: Η Ναταλία Γερμανού στήριζε την Εβελίνα Νικόλιζα στην εκπομπή κάθε χρόνο και αυτή την άδειασε

    LIFESTYLE

    Οικογενειακές στιγμές για την Αλεξάνδρα Νίκα στο Ντουμπάι πριν τη συναυλία του Κ. Αργυρού

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Αναμένεται νέο “Εξοικονομώ” που αφορά ανακαινίσεις κατοικιών

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    Ψηφιακή αποτοξίνωση: Τα πιθανά οφέλη από το να απενεργοποιείς περιοδικά το Wi-Fi στο κινητό σου

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    • LIFESTYLE
      Ιφιγένεια Τζόλα: Η καταγωγή της και η σχέση με την αδερφή της

      Η Ιφιγένεια Τζόλα, μια από τις ανερχόμενες ηθοποιούς της ελληνικής τηλεόρασ...

    • ΔΙΑΦΟΡΑ
      Η επιλογή να μην γίνεις μητέρα: Μια προσωπική απόφαση και η χαρά της ζωής

      «Απολαμβάνω τη ζωή μου χωρίς παιδιά, αλλά ποιος θα με φροντίσει στα γεράματ...

    • ΤΑΞΙΔΙ
      Μαγικοί προορισμοί στην Ελλάδα: Αποδράστε για τρεις μέρες σε μυστηριώδεις τοποθεσίες με χαμηλό κόστος

      Η Ελλάδα σημειώνει σημαντική αύξηση στην κατάταξη του Top 10 της αεροπορική...

    • MEDIA
      Δωρεάν περιεχόμενο στο YouTube: Ταινίες διαθέσιμες για όλους

      Οδηγός για Δωρεάν Ταινίες μέσω YouTube: Πώς να Απολαύσετε Ταινίες χωρίς Δια...

    • ΔΙΑΦΟΡΑ
      Χειρομαντεία:Η γραμμή στο χέρι σας ονομάζεται «Γραμμή του Γάμου» και δείχνει πότε θα παντρευτείτε!

      Στην χειρομαντεία, οι γραμμές του γάμου αναφέρονται ως και γραμμές της ένωσ...

    • LIFESTYLE
      Αντιδράσεις για την εμφάνιση της Κόνι Μεταξά στο Ντουμπάι – Τι απάντησε η ίδια

      Κόνι Μεταξά: Η Απάντηση στους Haters για την Εμφάνιση της στο Ντουμπάι Η Κό...

    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      Νέα απόφαση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Σταματούν οι γεύσεις – Τι ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

      Απαγόρευση Γεύσεων στα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα: Τι Σημαίνει για την Αγορά και τ...

    • LIFESTYLE
      Η νέα ζωή της Εβελίνας Παπαντωνίου μετά την αποχώρησή της από το μόντελινγκ

      Η Εβελίνα Παπαντωνίου ανήκει στα πιο επιτυχημένα μοντέλα της Ελλάδας, έχοντ...

    • ΕΛΛΑΔΑ
      Το χωριό των 700 κατοίκων με 79 γιατρούς ανάμεσά τους: Μια ξεχωριστή κοινότητα

      Το Ευπάλιο Φωκίδας: Το Μικρό Χωριό που Έγινε «Φυτώριο» Γιατρών Το Ευπάλιο Φ...

    • ΕΛΛΑΔΑ
      Ο Λαρισαίος σμήναρχος εν αποστρατεία, που φτιάχνει ελληνικό ουίσκι με βάση το κρασί

      Σμήναρχος από τη Λάρισα δημιουργεί ελληνικό ουίσκι και «βάζει τα γυαλιά» στ...

    INTERZITA LTD EOOD © | 2015 - 2025
    • ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
    • Σχετικά με εμάς

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.